Volledig scherm
De eerste Bokashi afvalhoop in Woerden. © Alex de Kuijper

Geen compost maar Bokashi: Woerden krijgt nieuwe bodemverbeteraar

Op 8 januair werd in Woerden het feestelijke startschot gegeven voor een pilot om gescheiden ingezameld blad- en tuinafval circulair te verwerken. Over 10 weken levert dit het zogenaamde ‘Bokashi’ op. Bokashi wordt gemaakt met een methode uit Japan waarbij groenafval wordt gefermenteerd. 

Dat fermentatieproces levert over 10 weken de nieuwe bodemverbeteraar op die binnen de gemeentegrenzen weer wordt gebruikt op akkers en in plantsoenen. Samen zet de gemeente Woerden zo met lokale aannemers afval om in waardevolle grondstoffen.

Fermentatie

Bokashi is het Japanse woord voor gefermenteerd organisch materiaal. Met Bokashi kun je organische resten zoals blad- en tuinafval omzetten in een waardevolle bodemverbeteraar. Dat gebeurt door middel van fermentatie, een proces dat bijvoorbeeld ook gebruikt wordt voor het maken van zuurkool, kaas en wijn. Het grote verschil met composteren is dat het proces minder arbeidsintensief is, minder tijd kost (de Bokashi is in acht tot tien weken klaar) en dat het zonder zuurstof (afgedekt) gebeurt, dus geen Co2 uitstoot.

Jaarlijks haalt de gemeente Woerden een half miljoen kilo aan blad- en tuinafval op. De verwerkingskosten hiervan zijn hoog en deze kosten komen ten laste van de afvalstoffenheffing. Door dit blad- en tuinafval lokaal te verwerken tot Bokashi, bespaart de gemeente Woerden grondstoffen en verwerkingskosten en komt deze bodemverbeteraar ten goede van plaatselijke flora en fauna.

Circulair

Samen met de gemeente verzorgen aannemers Punt B.V., Bunnik Groep en Van Ooijen de groenvoorziening, inzameling en verwerking van het blad- en tuinafval. Zij werken graag mee aan de pilot om deze afvalstroom circulair te maken. Evenals Bokashimaker Bij De Oorsprong en lokale boeren die het gebruikseffect van Bokashi komende maanden gaan testen op hun akkers.  Al deze partijen waren samen met wethouder de Weger en betrokken ambtenaren aanwezig voor de feestelijke start bij Van Ooijen. Een shredder vermaalde daar de eerste lading blad- en tuinafval die de basis vormen voor de eerste Bokashi-hoop.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

  1. Anno 2020 hebben we het over ‘kleinschalige initiatieven’ om de zorg een ‘beetje behapbaar’ te maken
    PREMIUM
    Column

    Anno 2020 hebben we het over ‘kleinscha­li­ge initiatie­ven’ om de zorg een ‘beetje behapbaar’ te maken

    Volgens Karel van Berk is het dé oplossing voor de vergrijzing: het Ouden Huis. 40 bewoners met een eigen huurwoning en veel zorgdragers in de buurt. Een gezellig initiatief dat eind dit jaar zijn deuren hoopt te openen in Bodegraven en ook in Snellerpoort een plek wil veroveren. Wegens de slechte nasmaak zou ik niet durven om het te vergelijken met een bejaardentehuis, dat was namelijk een plek waar je nog niet dood gevonden zou willen worden. Nee, anno 2020 spreken we van ‘kleinschalige initiatieven’ om de ‘toenemende zorgvraag’ een ‘beetje behapbaar’ te maken.

In samenwerking met indebuurt Woerden