Volledig scherm
© Marlies Wessels

Geen straf voor stropers Waverveen

updateDe vijf stropers die vorige maand werden betrapt in een natuurgebied bij Vinkeveen blijven ongestraft. Op last van het Openbaar Ministerie zijn alle mannen vrijgelaten en worden zij bovendien ook niet vervolgd.

In het natuurgebied troffen agenten vorige maand niet alleen de mannen maar ook rond de 150 naar adem happende vissen aan. De groep vissen die voornamelijk bestond uit karpers konden geen kant uit, omdat door de droogte het water waar zij in vochten voor hun leven was afgesloten.

De stropers bleken de vissen na vangst bewust verzameld te hebben in het moerasachtige-gebied, om ze daar later op te halen. Vermoedelijk om de vissen te consumeren of door te verkopen, omdat karpers eten voor hen niet ongebruikelijk is. In het natuurgebied kwam een grootscheepse reddingsactie op touw voor de vissen, waarbij tientallen vrijwilligers de vissen evacueerden naar dieper water in de buurt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Volledig scherm
Vissen worden gered uit het lage water © Marlies Wessels

Visstaarten

Quote

Niemand heeft ze daadwerke­lijk zien vissen

OM

Volgens de officier van justitie bestaat echter onvoldoende bewijs om de mannen te vervolgen voor stroperij in Waverhoek. Ondanks dat zij in dit natuurgebied donderdagavond 19 juli door een politiemacht werden overmeesterd, nadat buurtbewoners hen herhaaldelijk in en rond het gebied hadden gezien met vissen.

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie bevestigt dat sprake was van 'een verdachte situatie'. ,,Mannen renden weg en verstopten zich en iemand heeft een van de mannen met een vis zien gooien. Maar niemand heeft ze daadwerkelijk zien vissen en niemand heeft gezien dat ze de vissen in het ondiepe water gooiden.''

De mannen zelf ontkennen. ,,Degene die met een vis gooide zegt dat hij de vis op het droge zag en in het poeltje had gegooid om het te redden.'' Daar voegt het OM aan toe dat de beslissing tot sepot 'voor niemand erg bevredigend' is. ,,Maar je moet in een strafzaak altijd twee bewijzen hebben. De overtuiging is er dus wel, maar wat ontbreekt is het wettige bewijs. Deze beslissing kon niet anders.'' 

Helikopter

Zelfs een helikopter werd ingezet in het natuurgebied aan de Botsholsedwarsweg in Waverveen, om de mannen van Oost-Europese komaf te kunnen aanhouden. Een van hen werd direct gegrepen, drie anderen werden na een achtervolging in het gebied gepakt en een vijfde verdachte werd later tussen het riet vandaan gevist.

Buurtbewoners stelden de mannen avonden achtereen te hebben zien lopen in de polder. Niet zelden met tassen in de hand waar de visstaarten duidelijk uitstaken. 

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden