Volledig scherm
Johan Arentshorst met op de achtergrond de wasserij en schoorsteen. © Rianne den Balvert

'Geluid van de stoomfluit is nostalgie voor Woerdenaren'

De stoomfluit moet weer dagelijks te horen zijn in Woerden. ,,Nostalgie voor veel Woerdenaren’’, zegt Johan Arentshorst.

De Woerdenaar heeft jaren geleden al aandacht gevraagd voor de terugkeer van het geluid om 12.00 uur vanaf de wasserij op het Defensie-eiland. Toen beloofden b en w aandacht te besteden aan de herplaatsing van de stoomfluit. ,,Dat ik er nu opnieuw aandacht voor wil, komt doordat de herbestemming van de wasserij in een eindfase komt.’’Hij doelt op het bericht in deze krant van afgelopen woensdag dat met de komst van tapasrestaurant 't Zusje naar Woerden de horeca op het Defensie-eiland eindelijk compleet is. Begin februari opent bistro Gare Pompidou en medio maart volgt 't Zusje.

Een link met het verleden zou het gebied compleet maken in de ogen van Arentshorst. ,,Pure nostalgie, ik weet het. Maar er is van het oude Woerden al veel verloren gegaan in de loop der jaren. Dit is de kans iets te laten terugkeren.’’

Nostalgie

Quote

De fluit heeft heel lang geklonken om 12.00 uur. Kennelijk als melding voor de middagpau­ze

Johan Arentshorst

En het kan, zegt hij, want de oude stoomfluit en andere elementen van het Woerdense defensieverleden (een glas-in-loodraam en een sierhekwerk) zijn behouden gebleven. ,,Ik denk niet dat het mogelijk is dat hij als stoomfluit gebruikt kan worden. Maar met moderne technieken is er vast iets op te verzinnen’’, zegt Arentshorst.

Nostalgie, zoals gezegd. ,,De fluit heeft heel lang geklonken om 12.00 uur. Kennelijk als melding voor de middagpauze. Mijn vrouw en ik hadden onze juwelierszaak in de Voorstraat en hoorden de fluit dus elke dag.‘’ Of de fluit weer elke dag rond het middaguur moet klinken, laat Arentshorst aan anderen over. ,,Het kan natuurlijk, maar misschien is er wat voor te zeggen om het alleen bij speciale gelegenheden te doen. Het belangrijkste is dat de stoomfluit terugkeert bij de wasserij en dat die weer te horen kan zijn.''

De gemeente Woerden wil nog geen volmondig ja zeggen op het verzoek van Arentshorst. ,,Maar nu het Defensie-eiland zijn voltooiing nadert, nemen we contact op met Hugo Kotestein (de stichting die de stoomfluit en dergelijke in beheer heeft, red.) om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor een herplaatsing’’, zegt woordvoerder Gerold Borsboom.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden