Volledig scherm
Raadsleden zoeken nog wat onwennig hun plaats in de nieuwe raadzaal met de kroonluchter die de singelstructuur van de stad verbeeldt. © Marnix Schmidt

Gemeentehuis om trots op te zijn

Nieuwsgierig en enigszins onwennig wandelen de raadsleden door het publieke gedeelte op de begane grond van het gemeentehuis in Woerden. Veel goedkeurende blikken en complimenten.

Na ruim twee jaar in een oud en gammel pand gebivakkeerd te hebben, konden ze gisteren in een fonkelnieuwe raadzaal plaats nemen. Vandaag kan ook het publiek er terecht.

Twee jaar geleden werd het oude stadhuis aan de Bleek volledig gestript. Materialen zijn hergebruikt en het ontwerp is super duurzaam. Met een energielabel van A +++ is het gemeentehuis bijna energieneutraal. Zo ligt het dak vol zonnepanelen, is er een warmte-koudeopslagsysteem en is het pand zeer goed geïsoleerd.

De raadzaal is groot, licht en heeft een unieke kroonluchter die verdraaid veel lijkt op de contouren van de oude vestingstad Woerden. Sterker nog, het verbeeldt de singelstructuur van de stad. De grondige verbouwing kende ook een zwarte bladzijde. Twee jaar geleden kwam bij het sloopwerk de 43-jarige Jaap Veth om het leven. Verder liet de oplevering lang op zich wachten en was er onenigheid tussen de gemeente en aannemer BAM.

Feest

Maar nu heeft Woerden weer een gemeentehuis om trots op te zijn. Het ligt op dit moment nog midden in het bedrijventerrein Middelland, maar over enkele jaren ligt het centraal in een nieuwe woonwijk.

De officiële opening is op woensdag 12 juni met commissaris van de Koning in Utrecht, Hans Oosters, als eregast. Op zaterdag 15 juni barst het feest los voor alle inwoners, die het pand van binnen willen zien.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden