Volledig scherm
Bij Visser print & sign in Assen worden nieuwe verkeersborden voor de maximale snelheid 100 km per uur beplakt. © ANP

Gemeenten blij met snelheidsverlaging rijkswegen

Met de verlaging van de snelheid op de rijkswegen gaat een wens van gemeenten in het Groene Hart in vervulling. Ze reageren dan ook verheugd.

Het ging gemeenten in brieven aan het rijk en in debatten in hun eigen gemeenteraden om geluidsoverlast en de uitstoot van stikstof. Dat het kabinet de snelheid verlaagt om de woningbouw vlot te trekken doet er niets aan af. Er mag vanaf 1 januari overdag nog 100 km per uur worden gereden op de A2, A4, A12 en A20 en daar zijn ze tevreden over, laten ze weten.

,,De snelheidsverhoging overdag was voor de A2 al even geparkeerd door minister Cora van Nieuwenhuizen (verkeer) en nu gaat het dus definitief niet door. Daar zijn we blij mee’’, zegt wethouder Rein Kroon van De Ronde Venen. Die gemeente heeft alles geprobeerd om de verhoging van 100 naar 130 km tegen te houden. Door de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) bleek het vorige maand nog niet mogelijk om de snelheidsverhoging door te voeren. En nu is die dus van de baan.

Wens

,,We zijn zeer verheugd. Het is een uitdrukkelijke wens van ons geweest. Het unieke voor De Ronde Venen is ook steeds geweest dat de gemeenteraad er unaniem in was. Geen splijtzwam over voor of tegen hard rijden’’, zegt burgemeester Maarten Divendal.

Ook Bodegraven-Reeuwijk omarmt het kabinetsbesluit, waarmee gehoor wordt gegeven aan een breed gedragen opvatting in de gemeenteraad. Een woordvoerster van Woerden wijst er op dat de gemeenteraad vorige maand nog een motie heeft aangenomen om de snelheid omlaag te brengen. Het woensdag bekendgemaakte besluit van het kabinet wordt ook in Woerden dus ondersteund.

In samenwerking met indebuurt Woerden