Volledig scherm
De politie wacht op een arrestatieteam in Zegveld. © Justin Egberts

Geschokt na dood van Mijdrechtse

UpdateMijdrecht is geschokt en leeft mee met de nabestaanden van de vrouw die gisteravond in haar woning is neergeschoten.

De ochtend na de fatale schietpartij leggen buurtbewoners bloemen op het tuinpad van het hoekhuis in de Landsherenstraat. Een kapotte ruit in de voordeur is de stille getuige van het drama dat zich de avond ervoor in de woning heeft voltrokken. De deuren zijn verzegeld. Aan de zij- en achtergevel hangt een beveiligingscamera. Die hingen er al voor de dodelijke schietpartij.

„Ik sta nog te trillen op mijn benen”, vertelt een bewoonster die het incident van nabij heeft meegemaakt. Ze kent het slachtoffer en wil niet over haar praten. Ze weet wel dat de ex-vriend geen contact meer mocht zoeken met het slachtoffer. Want hij zou haar stalken.

Onwerkelijk

„Het is onwerkelijk”, zegt ook buurvrouw Yvonne de Zwart enigszins ontdaan. „Het was een komen en gaan van politieauto’s en twee ambulances. Dan denk je: ‘Oh wat heftig, wat gebeurt hier eigenlijk?’ De traumahelikopter vloog ook de hele tijd rond. Dan hoor je dat een vrouw is doodgeschoten en dat de man verdwenen is. Dat is ontzettend schrikken.”

Een andere buurtbewoonster zat op het toilet toen ze gisteravond een harde knal hoorde. „Op een gegeven moment zag ik zwaailichten. Daar schrik je van, want je verwacht het niet. Ik hoorde dat de vrouw werd gestalkt door haar ex-vriend, maar ik ken hem niet. De vader van de kinderen is bij de buren geweest. Die hebben de kinderen na de schietpartij opgevangen. Ik heb een glaasje port genomen om te kunnen slapen.”

Psychische problemen

Ook in Zegveld maakt het incident veel indruk. Het glas van de voordeur van de verdachte ligt gebroken in een kartonnen doos. In de woning, aan de keukentafel zit een van zijn huisgenoten. „Ik heb hem gisterenavond om acht uur voor het laatst gezien, toen ging hij weg. We wonen hier met vier mannen. Ik lag al te slapen en schrok heel erg toen de politie binnenviel. Ze hebben de voordeur kapotgemaakt en alle slaapkamers doorzocht. Van mijn huisgenoot hebben ze de laptop en telefoon meegenomen. Hij woonde hier sinds zes maanden. Onze band is niet zo goed.We wonen samen, maar gaan niet met elkaar om. Hij zei wel dat hij psychische problemen heeft. Ik ben erg van slag. Normaal werk ik, maar nu ben ik thuis gebleven.”

Quote

Het is onwerke­lijk. Het was een komen en gaan van politieau­to's

Yvonne de Zwart

Volgens een andere huisgenoot is de verdachte onlangs vrijgesproken van stalking: „Ik heb hem horen bellen met zijn advocaat. Onze huisgenoot had geen werk.”

De medebewoner heeft sinds de avond van de schietpartij niets meer van zijn huisgenoot vernomen. „Het verbaast me niets als hij de dode man blijkt te zijn vanochtend in Wilnis is gevonden.”

Dode man

Vanavond maakte de politie bekend dat de dode man die in Wilnis in de berm van de Amstelkade lag, een 54-jarige Zegvelder is. Hij is door zelfdoding om het leven gekomen. Zijn identiteit is door forensisch onderzoek vastgesteld. De politie bevestigt dat tegen de dode Zegvelder in een eerder stadium aangifte van stalking is gedaan door de vrouw die gisteravond is omkwam in Mijdrecht. Over welke relatie er was tussen de Zegvelder en de vrouw en hij een straat- of contactverbod had, kan de politie nog niets zeggen. Zijn betrokkenheid bij haar dood wordt op dit moment onderzocht.

Ondertussen stelde De Veenhartkerk vanavond de deuren open voor samenkomst. Hier konden Mijdrechters hun verhaal doen en het verdriet met elkaar delen.

Ook burgemeester Maarten Divendal van De Ronde Venen is geraakt door het drama. „Ik heb met afschuw kennis genomen van de feiten. Je zult vanochtend maar wakker zijn geworden en dit verschrikkelijke nieuws hebben vernomen.’’

Zijn gedachten zijn bij haar jonge kinderen, familieleden en andere nabestaanden. Divendal kondigt een onderzoek aan naar de hulpverlening rond het slachtoffer en haar ex. „Als burgemeester acht ik het mijn taak dat te laten onderzoeken. De feiten die aan deze verschrikkelijke gebeurtenis vooraf zijn gegaan, moeten op tafel komen. Maar ik kan het leed er niet mee ongedaan maken.’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Woerden