Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

GroenWest onderzoekt hoe het sneller duurdere huurwoningen kan bouwen

GroenWest gaat in het project Snellerpoort proberen de bouw van woningen met een huurprijs tussen de 720 en 1000 euro te versnellen.

In Woerden en ook in de rest van de provincie Utrecht is een groot tekort aan zogeheten middeldure huurwoningen. Die zijn niet alleen gewild bij woningzoekenden, maar bevorderen bovendien doorstroming op de al jaren overspannen Utrechtse woningmarkt.

In Snellerpoort worden vanaf 2022 een kleine 800 woningen gebouwd. Een kwart hiervan bestaat uit sociale huurwoningen. De hoop is dat hierbij dan nog enkele tientallen middeldure huurwoningen bij komen.

Corporaties mogen wettelijk alleen sociale huurwoningen bouwen. In sommige gevallen krijgen ze van het rijk de bevoegdheid ook middeldure huurhuizen (woningen in de vrije sector) te bouwen. Maar dan alleen onder strenge voorwaarden. Een hiervan is dat beleggers of ontwikkelaars dat niet willen. In dat geval moet een corporatie een markttoets uitvoeren. Dergelijke procedures kosten veel tijd en werken vertragend, leert de ervaring.

Quote

Als we eenmaal hebben ontdekt hoe het in Sneller­poort sneller kan, kunnen we deze kennis eventueel gebruiken voor andere toekomsti­ge woningbouw­pro­jec­ten

Mireille van den Pol, projectontwikkelaar GroenWest

Procedures

Samen met provincie en gemeente gaat GroenWest kijken hoe ze met goedkeuring van het rijk de procedures voor de bouw van middeldure woningen in een deelgebied van Snellerpoort kan versnellen. Naast dit Woerdense Snellerpoort zijn er nog zes andere bouwprojecten in de regio Utrecht, die deze uitdaging aangaan, waaronder in de stad Utrecht en Stichtse Vecht.

Volgens Mireille van den Pol, projectontwikkelaar bij GroenWest, is het de bedoeling dat de Woerdense woningbouwvereniging snel duidelijkheid krijgt over waar de winst in het hele bouwproces te halen valt. ,,We hopen er veel van te leren.’’

Dat GroenWest in Snellerpoort op zoek gaat naar mogelijkheden zelf middeldure huizen te ontwikkelen, wil in de ogen van Van den Pol niet zeggen dat voor de bouw van deze vrije sectorwoningen in Woerden op dit moment geen beleggers of ontwikkelaars te zijn. ,,Als de markt het hier doet, is het prima. Als we eenmaal hebben ontdekt hoe het in Snellerpoort sneller kan, kunnen we deze kennis eventueel gebruiken voor andere toekomstige woningbouwprojecten.’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden