Volledig scherm
Woerdenaren scheiden hun afval goed. © Rianne den Balvert

Groot deel Woerdenaren krijgt geld terug

Ongeveer twee derde van alle huishoudens in de gemeente Woerden krijgt een deel van de afvalstoffenheffing weer terug. ,,Mensen scheiden het afval bijzonder goed’’, zegt wethouder Tymon de Weger. 

Het aantal kilo's restafval per persoon is spectaculair gedaald, van 195 naar 165 kilo vorig jaar. De laatste tijd blijkt er overigens een einde gekomen te zijn aan de gestage daling van het restafval, weet De Weger. Dat heeft volgens hem te maken met de toegenomen welvaart en het aankoopgedrag van consumenten waardoor meer plastic afval ontstaat. 

Streven

,,Ons streven is om in 2020 nog slechts honderd kilo aan restafval per persoon te hebben. En net als bij echt afvallen, is zijn die laatste kilo's een uitdaging’’, zegt De Weger. Het is volgens de wethouder wel degelijk haalbaar om dat driekwart van het restafval nog altijd bestaat uit bruikbare grondstoffen. 

Twee derde van de inwoners van Woerden heeft het afgelopen jaar al minder vaak restafval ingeleverd. De teruggave van het geld verrekent de gemeente met de afvalstoffenheffing 2019, die samen met de gemeentelijke belastingaanslag  eind februari bij inwoners op de mat valt. Het teruggegeven geld kan variëren van vijf tot veertig euro. 

Het is afhankelijk van de samenstelling van het huishouden en hoe vaak het restafval is aangeboden. De gemeente heeft 339.000 euro overgehouden, dit bedrag wordt dus teruggestort naar de inwoners.  

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden