Volledig scherm
Mariska van den Hoven (r) geeft een les op het VeenLanden College uit het lespakket Samen Dementievriendelijk. Links Melanie Fiege. © Marnix Schmidt

Havo-scholieren van VeenLanden College krijgen les in omgang met dementerenden

Wat is dementie en hoe kun je omgaan met dementerenden? Leerlingen van 2 havo van het VeenLanden College in Mijdrecht kregen daar gisteren een les over uit een pakket dat is ontwikkeld door de gemeente, school en welzijnsorganisatie Tympaan-De Baat. ,,Ik wist echt niet dat het zó vaak voorkwam.”

Ondersteunend teamleider Mariska van den Hoven begint de les met een woordweb. ,,Wat weten jullie al van dementie?” vraagt ze. ,,Dementie komt voor bij ouderen”, klinkt het door de klas. Woorden als ‘vergeetachtigheid’ en ‘hulpbehoevend’ volgen. Een van de leerlingen herkent het ziektebeeld bij zijn opa. ,,Mijn opa is soms in de war”, vertelt hij. ,,Hij vertelt steeds verhalen over zijn moeder, maar zij is al lang dood.” 

Ook Melanie Fiege herkent de ziekte. ,,Mijn oma heeft het ook”, zegt zij. ,,Als je net iets hebt gezegd, is ze het alweer vergeten. Dan moet je het verhaal opnieuw vertellen.”

Met ondersteuning van diverse filmpjes doet Van den Hoven haar verhaal. ,,Een op de vijf personen krijgt dementie”, zegt zij. ,,Bij vrouwen is dat zelfs een op de drie. Dat komt omdat vrouwen over het algemeen ouder worden.” 

Lastig

De cijfers maken indruk. ,,Ik wist niet dat het zó vaak voorkwam”, zegt Melisa Erdogan. ,,Dat vind ik echt wel heftig.” Zij heeft zelf nog nooit iemand met dementie ontmoet, maar herkent de verhalen wel van een vriendin van haar. ,,Haar oma heeft het ook”, zegt zij. ,,Het is niet alleen heel lastig voor de mensen die het zelf hebben, maar ook voor hun familie en vrienden. Zij moeten hen de hele tijd helpen.”

De les over dementie is ontwikkeld om leerlingen te vertellen over het ziektebeeld en het hen te laten herkennen in de praktijk, legt Ester Hoogkamp van Tympaan-De Baat uit. ,,Steeds meer mensen krijgen het, omdat we met zijn allen steeds ouder worden. Het zou zomaar kunnen dat de leerlingen iemand met dementie op straat aantreffen. Of in de supermarkt. Na deze training kunnen ze het ziektebeeld herkennen en weten ze wat ze kunnen doen. Bovendien willen we angst wegnemen. We zijn toch opgevoed met de norm dat we mensen die een beetje gek of anders doen, beter met rust kunnen laten. Terwijl deze mensen juist gebaat zijn bij een beetje hulp.”

Korte zinnen

En wat de leerlingen dan zoal kunnen doen als ze iemand met dementie aantreffen? ,,Belangrijk is dat ze eerst oogcontact maken” vult Margo Bosma aan. Ze is coördinator Dementievriendelijk van gemeente De Ronde Venen. ,,Stel niet te veel vragen en gebruik korte zinnen. Blijf geduldig, ook als iemand je niet direct begrijpt en je misschien dingen moet herhalen. Vraag ook wie je voor hem of haar kan bellen. Wellicht draagt hij of zij wel een briefje bij zich. En zorg ervoor dat je het contact ook weer afsluit; laat iemand niet zomaar ergens achter.”

Havoleerlingen Melanie Fiege en Melisa Erdogan zeggen na afloop van de les dat ze zich zelfverzekerder voelen. ,,Nu durf ik iemand wel aan te spreken”, zegt Melanie. ,,En als ik echt niet meer weet wat ik moet doen, kan ik altijd nog mijn ouders bellen. Of de politie...”

In samenwerking met indebuurt Woerden