Volledig scherm
Nieuwe coalitie Woerden © AD

Heel snel brug over Oude Rijn in Woerden

updateOp de kortst mogelijke termijn komt er een brug over de Oude Rijn.

De nieuwe coalitie van Woerden (CDA, Lijst van der Does, D66 en ChristenUnie-SGP) zijn er samen uit. Niet gelijk de complete westelijke randweg, maar wel de onderdelen om direct iets aan de verkeersknelpunten in Woerden West te kunnen doen.

De partijen hebben dat zojuist bekendgemaakt bij de presentatie van het coalitieakkoord in grand salon Plein 7. Naast de aanleg van de brug over de Oude Rijn gaat het ook om een onderzoek met de provincie en buurgemeente Bodegraven-Reeuwijk voor een structurele oplossing voor het regionale verkeer. Daarbij wordt gekeken naar het doortrekken van de Molendijk naar Rietveld.

In Woerden Oost wordt de Steinhagenseweg omgelegd. Ook komen er een ongelijkvloerse fietskruising en een snelle fietsverbinding langs het spoor. Al die verkeersplannen kosten wel geld. De vier partijen stellen er 15,9 miljoen euro voor beschikbaar.

Omstreden

Het omstreden plan voor de bouw van een crematorium staat wel genoemd in het vanavond gepresenteerde akkoord, maar wordt een ‘politiek vrij onderwerp’ genoemd, zodat de coalitiepartijen naar eigen overtuiging kunnen stemmen. Bekend is dat ChristenUnie-SGP tegen de komst van een crematorium, maar met de omschrijving in het collegeprogramma is een breekpunt voorkomen.

Waar het crematorium moet komen is niet vastgelegd. Saskia van Megen, de onderhandelaar namens D66, zegt dat de gemeenteraad ook daar vrij over kan besluiten. En het is natuurlijk aan de ondernemer die het crematorium wil exploiteren. Een verbod op voorhand op zo’n voorziening op begraafplaats Rijnhof is er niet, zegt ze.

Gracht

Na de hoosbuien van vorige week klonk de roep om weer eens te kijken naar de terugkeer van een gracht in de Rijstraat. De vier partijen boren die hoop de grond in. ,,Er zijn deze periode (2018 – 2022, red) geen middelen in de begroting beschikbaar voor investeringen in de Rijngracht’’, staat in het akkoord. Om het huishoudboekje van de gemeente op orde te krijgen wordt onder andere de onroerende zaakbelasting verhoogd. Voor de eerste twee jaar gaat het om drie procent per jaar.

Het coalitieakkoord wordt donderdagavond de gemeenteraad aangeboden. Dan worden ook de wethouders Arjan Noorthoek (CDA), Arthur Bolderdijk (Lijst van der Does), Tymon de Weger (ChristenUnie-SGP) en George Becht (D66) geïnstalleerd. Volgende week dinsdag wordt het besproken in de raad.

Noorthoek wordt wethouder voor onder andere verkeer en sport, Bolderdijk krijgt de portefeuille financiën, De Weger ruimtelijke ordening en woningbouw. Becht wordt wethouder onderwijs, cultuur en binnenstad. De Weger, die in de vorige periode in utrecht bleef wonen, verhuist nu wel (‘het komende jaar’) naar Woerden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je hier in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden