Volledig scherm
© ANP

Hele zomer extra geluidsoverlast door vliegtuigen boven het Groene Hart, gemeenten zijn boos

Werkzaamheden op Schiphol zorgen deze zomer voor extra geluidsoverlast in het Groene Hart. 'Onbegrijpelijk' en respectloos naar de inwoners van het Groene Hart toe' vinden de Groene Hart-gemeenten Alphen, Bodegraven-Reeuwijk, De Ronde Venen, Nieuwkoop, Stichtse Vecht en Woerden. 

Zij hebben daarom via de Omgevingsdienst West-Holland een klachtenbrief gestuurd naar het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) .

De werkzaamheden op Schiphol duren dit jaar veertien weken lang: van 20 april tot en met 16 september. Daardoor is het baangebruik anders en is er vrijwel de hele zomer extra geluidoverlast in het Groene Hart. ,,Onbegrijpelijk dat Schiphol, in het licht van de vele discussies over geluidhinder, ervoor kiest om de inwoners van het Groene Hart zo langdurig bloot te stellen aan ernstige geluidhinder. Daar komt bij dat er in het zomerseizoen al extra vliegverkeer is en dat mensen dan graag in hun tuin zitten en met ramen open slapen", zo staat in de brief. 

Windrichting

De gemeenten roepen de Schipholdirectie, de Slotcoördinator en de Luchtverkeersleiding Nederland daarom op om op korte termijn een oplossing te zoeken die 'van respect getuigt voor de belangen van onze inwoners'. ,,Ons concrete verzoek is om de niet urgente werkzaamheden uit te stellen tot een latere periode. Het kan niet zo zijn dat de geluidoverlast door onderhoud altijd maar wordt afgewenteld op de omgeving, terwijl Schiphol ook een andere onderhoudsplanning zou kunnen aanhouden. Geen enkel bedrijf in Nederland gaat zo met zijn buren om", aldus de gemeenten. Volgens hen wordt het door Schiphol ingezette charme-offensief, op deze manier in een klap weer teniet gedaan.

Volgens de gemeenten komen er de laatste weken meer klachten binnen dan anders. ,,Vooral in de maand mei is en wordt veel overlast ondervonden van de werkzaamheden aan de verkeerstorens in combinatie met de windrichting uit het noorden", laat Bodegraven-Reeuwijk weten.

In samenwerking met indebuurt Woerden