Volledig scherm
Peter Versloot van Stichting Hugo Kotestein en Behoud Monumenten in Montfoort bij de stadsmuur die inmiddels is hersteld. © Marnix Schmidt

Herstel stadsmuur Montfoort is klaar

Bijna een jaar na de start van de werkzaamheden, is de stadsmuur van Montfoort hersteld. Door de opknapbeurt kan de historische muur er weer jaren tegen.

Trillingen van langsrijdend verkeer, wortels van bomen en ander groen, weersinvloeden en pekel zorgden ervoor dat de muur langs de provinciale weg in slechte staat was. Reden voor de Stichting Behoud Monumenten in Montfoort om zich hard te maken voor een opknapbeurt, zodat dit stukje Montfoortse geschiedenis behouden kon blijven.

Vertraging

Begin oktober begonnen de werkzaamheden om de scheuren, loszittende stenen en holle ruimtes te verhelpen. Hoewel het laatste grote onderhoud in de jaren vijftig had plaatsgevonden, werd ingeschat dat de herstelwerkzaamheden binnen twee maanden afgerond zouden zijn. Maar door het slechte weer moesten de werkzaamheden in november stil gelegd worden.

Afgelopen voorjaar werden de werkzaamheden hervat. Omdat sommige materialen, zoals bepaalde steensoorten, niet altijd voorradig waren, liep het project nog meer vertraging op.

Resultaat

Over het resultaat zijn de meningen, volgens de gemeente Montfoort, verdeeld. ,,Qua techniek is de wijze van restaureren tegenwoordig wezenlijk anders dan die van vijftig jaar geleden”, legt de gemeente uit. ,,Vroeger zou de hele muur opnieuw worden gevoegd, waardoor de muur er waarschijnlijk als nieuw zou gaan uitgezien. Tegenwoordig is er een ander beleid, namelijk dat de geschiedenis van een object gezien mag worden.” 

Binnen enkele jaren moeten de voegen verkleuren, waardoor het kleurverschil verdwijnt. De komende maanden wordt nog wel geprobeerd wat kleine esthetische verbeteringen uit te voeren.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden