Volledig scherm
Wethouder Arthur Bolderdijk bekijkt de nieuwe raadzaal. Het plastic zit nog om de nieuwe stoelen. © Rianne den Balvert

‘Het gebeurt niet vaak dat een gemeentehuis ineens in de binnenstad komt’

Lege dozen en splinternieuwe stoelen en tafels: het nieuwe gemeentehuis van Woerden is bijna klaar. Tijd voor een tussentijdse 'inspectie'.

Het wemelt van de plastic blauwe slofjes in het volledig gestripte en opgeknapte gemeentehuis, waar straks 400 ambtenaren en bestuurders gaan werken. Die liggen er niet zomaar: men mag niet met vieze schoenen het pand betreden om zo het nieuwe interieur niet te beschadigen of te bezoedelen.

Op dit moment is het gebouw het domein van interieurinrichters, meubelmakers en kastenplaatsers. Niets mag kapot. Op 18 april pas mogen de medewerkers van de gemeente er aan de slag en kan er meteen een politiek debat in de splinternieuwe en nog naar nieuwigheid riekende raadzaal worden gevoerd.

Wethouder Arthur Bolderdijk neemt alvast een kijkje in het pand. Ook hij heeft geen eigen vaste werkplek. Niemand eigenlijk. Overal in het gebouw kunnen medewerkers en bestuurders hun laptop inpluggen. Alleen de collegekamer is voor het college, maar zelfs de fractiekamers bestaan niet meer. Elke partij die wil overleggen, moet een vergaderruimte boeken.

Vastgoed

Bolderdijk moet lachen om de vraag of hij na 18 april nog wel wat te doen heeft als wethouder met de portefeuille 'nieuw gemeentehuis'. ,,Ik hoef echt niet stil te zitten. Er valt op het gebied van gemeentelijk vastgoed nog veel te doen in Woerden. Bovendien moet het buitengebied hier om het gemeentehuis nog heringericht worden. Twee gebouwen worden gesloopt en maken plaats voor een parkeerterrein, fietsenstalling en een groenvoorziening. Bovendien is er nog heel veel werk te verzetten met de herinrichting van Middelland.''

Quote

Ik hoef echt niet stil te zitten. Er valt op het gebied van gemeente­lijk vastgoed nog veel te doen in Woerden

Arthur Bolderdijk

Dat is bijzonder, zegt hij. Nu nog ligt het gemeentehuis op een bedrijventerrein. ,,Maar straks komt het in een woonwijk te liggen, lekker dicht bij de binnenstad en het station.'' Bolderdijk doelt op de herinrichting van Middelland, waarbij kantoren en bedrijfspanden worden omgetoverd tot woningen en appartementen. ,,Het gebeurt niet vaak dat een gemeentehuis ineens in de binnenstad komt te liggen, bij wijze van spreken'', zegt hij.

Dit 'gemeentehuisproject' is hem overigens ook ernst. Het gemeentebestuur wil ermee aangeven dat het goed mogelijk is om van een oud en versleten pand een modern, duurzaam, state-of-the-artgebouw te maken. Met andere woorden: kom maar op, projectontwikkelaars; in Woerden ligt het bewijs.

Twee mannen moeten na 18 april in ieder geval afkicken van dit project. Dat zijn projectleider Bart Atema en de teammanager vastgoed van de gemeente Edward van den Elshout. Beiden hebben twee jaar lang het project geleid en ook te maken gehad met een zwarte bladzijde; het ongeval waarbij Jaap Veth tijdens de sloop om het leven kwam.

Ook hebben zij te kampen gehad met een forse vertraging van de werkzaamheden. Eigenlijk had aannemer BAM eind vorig jaar de klus al geklaard moeten hebben, maar het zat tegen en daardoor kon het gemeentehuis niet op 7 januari in gebruik worden genomen. Het leverde BAM een gemeentelijke claim op van 2.500 euro per extra dag dat er gewerkt wordt, met een maximum van 1,5 miljoen euro.

Zaaltjes

Atema: ,,Er zijn gesprekken met BAM over onder meer de financiële afwikkeling.'' Atema en Bolderdijk zeggen overigens positief gestemd te zijn over het verloop van die gesprekken.

Het nieuwe gemeentehuis is beduidend kleiner dan het oude. Waar de kolos voorheen aan inhoud nog 14.000 vierkante meter had, is er nu nog hooguit 8.000 vierkante meter. Dat wordt krap, of toch niet? ,,Het is slim ingedeeld en multifunctioneel. De raadzaal bijvoorbeeld is in een uur tijd om te bouwen tot een congreszaal. Ook het restaurant kan gebruikt worden voor bijeenkomsten'', zegt Atema. ,,Er hoeven dus minder vaak zaaltjes elders in de stad afgehuurd te worden. Het gebouw is dus heel vernuftig ingedeeld.''

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Woerden