Volledig scherm
© Rianne den Balvert

Hoe een oud wijkje dé gasloze trendsetter wordt in het Groene Hart

Een oud wijkje met huurhuizen in Woerden wordt opgeknapt én meteen van het gas gehaald. Een bijzonder project.

Voor het eerst in het Groene Hart en in een van de eerste wijken in Nederland, is in Woerden begonnen een bestaand buurtje los te koppelen van het gasnet. Geen gas meer, dus koken en verwarmen gaat over een halfjaar elektrisch. De bewoners van een deel van het Woerdense Schilderskwartier kennen na terugkomst hun volledig gerenoveerde huurwoning niet meer terug. Het belangrijkste is nog wel dat het gasfornuis foetsie is.

Quote

We koppelen natuurlijk niets van het gas af voordat er een groot aantal maatrege­len is genomen

Bernard van Dam, projectleider

De klus is afgelopen dagen begonnen in de Jan Steenstraat. Als een van de eerste bestaande wijken van ons land wordt een deel van het Schilderskwartier van het gas gehaald. Het is voor woningbouwvereniging GroenWest een groot leerproject. ,,Het is niet zo dat wij nu al onze huurwoningen op deze manier van het gas loskoppelen. Dat is veel te duur, die investeringen kunnen wij niet opbrengen. Dit project is een pilot. Het biedt lesstof genoeg, we moeten er lering uit trekken voor nieuwe renovatieprojecten'', zegt Sybella Dost van GroenWest. De woningcorporatie gaat ervan uit dat innovaties in isolatietechniek en zonnepanelen ervoor zorgen dat de materialen goedkoper worden waardoor het betaalbaar wordt ook andere huurwoningen gasloos te maken.

Beurtelings

Medewerkers van enkele bedrijven zijn beurtelings in en om de woningen hard bezig. Eerst moet het asbest op een veilige wijze verwijderd worden uit onder meer de kruipruimten, daarna trekken de technische ploegen naar binnen om de elektrische aansluitingen alvast te installeren. Zij komen over een half jaartje terug als de warmtepompen worden geïnstalleerd. Vervolgens zijn de 'vloerleggers' aan de beurt. Zij slopen eerst de vloer eruit en leggen er dan een pakweg 25 centimeter dikke, volledig met piepschuim geïsoleerde vloer neer.

,,Deze woningen zijn redelijk netjes achtergelaten door de bewoners'', zegt een medewerker van Den Breejen uit Cruquius. Hij en zijn collega's 'trekken' de woningen leeg, slopen wat er gesloopt moet worden, doen het grondwerk en leggen de leidingen opnieuw aan. ,,Vorige week nog troffen wij in een renovatiepand een paar dode ratten aan achter een houten schot. Dat is dan even verstand op nul en blik op oneindig, moet ik toegeven.'' Van achtergelaten vieze troep in de huizen is in het Schilderskwartier geen sprake, stelt hij.

In het voorjaar worden de 39 woningen ingepakt. Ingepakt? ,,Ja, echt letterlijk dus'', zegt projectleider Bernard van Dam. ,,Dan wordt er een extra voor- en achtergevel geplaatst. Dertig centimeter dik, vol met isolerend materiaal. Ook het dak wordt geïsoleerd. We koppelen natuurlijk niets van het gas af voordat er een groot aantal maatregelen is genomen.''

Fabriekshal

De gevels worden op dit moment in een fabriekshal gemaakt. In maart of april wordt in één dag tijd één woning voorzien van de super isolerende gevels. Op de daken komen de zonnepanelen. Eén van de laatste klussen aan de woningen is het plaatsen van de warmtepompen. Deze worden buiten, links van de voordeuren, geplaatst. De warmtepompen winnen warmte uit de buitenlucht en geven die binnen weer af. Op deze wijze worden de huizen verwarmd. Een warmtepomp wordt vaak gecombineerd met het cv-systeem.

Alles komt bij elkaar in het Schilderskwartier. Netbeheerder voor gas en elektra Stedin was eigenlijk al van plan om haar gasvoorziening in deze Woerdense wijk te vernieuwen. Stedin krabde zich op tijd achter de oren en bedacht dat als over twintig tot dertig jaar alles toch gasloos moet zijn, vernieuwen van het leidingennet onzinnig is en weggegooid geld. OokGroenWest had al plannen om de woningen in deze buurt flink op te knappen. En dan is één en één twee, dacht de woningcorporatie. Ook de gemeente Woerden zag er wel heil in omdat met het project in een klap haar eigen 'duurzaamheidsdoelstellingen' een stuk realistischer worden. De gemeente heeft zichzelf immers beloofd om uiterlijk in 2030 een gasloze gemeente te zijn. In alle Woerdense nieuwbouwplannen komt sowieso geen gas meer voor.

Mooi meegenomen

De woonverbeteringen waarmee GroenWest net is begonnen, gaan veel verder dan gebruikelijk is bij groot onderhoud. Voor de huurders is dat mooi meegenomen. Immers, de huizen worden comfortabeler en het energieverbruik daalt. Alles in de woningen wordt elektrisch. Dat is niet alleen beter voor het milieu, ook de woonlasten voor de huurders worden lager. De bewoners zitten er straks met andere woorden warmpjes bij.

In samenwerking met indebuurt Woerden