Volledig scherm
Politie bij de speedboot waarmee het ongeluk werd veroorzaakt. © anp

Hogere straf voor speedbootdrama Vinkeveen

Arnoud H. (52) moet van het Gerechtshof in Arnhem vijf jaar de cel in. Dat is één jaar meer dan de rechtbank hem eerder had opgelegd.

De man raakt ook vijf jaar lang zijn vaarbevoegdheid kwijt. De straf is H. opgelegd vanwege het veroorzaken van een dodelijke aanvaring met zijn zelfvervaardigde bootje op de Vinkeveense Plassen in 2014. Twee van de vier opvarenden uit Leusden van de aangevaren boot kwamen daarbij om het leven. Evenals de rechtbank acht het hof bewezen dat verdachte roekeloos is geweest.

Alcohol

Net als eerder de rechtbank acht het hof niet bewezen dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag. Volgens het hof kan niet worden bewezen dat de verdachte bewust het risico heeft genomen dat er een aanvaring zou plaatsvinden met dodelijke slachtoffers. 

Het hof acht wel bewezen dat H. onder invloed van alcohol was en met een forse overschrijding van de maximumsnelheid heeft gevaren. Bovendien had hij op dat moment, hoewel het donker was, geen verlichting op zijn speedboot. 

Hierdoor is sprake van roekeloosheid en vindt het hof, net als de rechtbank, dat dood door schuld is bewezen. Daarnaast wordt verdachte veroordeeld omdat hij de slachtoffers geen hulp geboden heeft na het ongeval.

Dramatische gevolgen

Het hof heeft bij de strafoplegging rekening gehouden met de dramatische gevolgen voor de grote kring van slachtoffers en nabestaanden in deze zaak. Dat heeft, samen met de hoge snelheid en het hulpeloos achterlaten van de slachtoffers, geleid tot een hogere straf op dan de rechtbank.

  1. De Koeiemart in Woerden is nationaal cultureel erfgoed: een lesje Koeiemart voor beginners
    PREMIUM

    De Koeiemart in Woerden is nationaal cultureel erfgoed: een lesje Koeiemart voor beginners

    Rondlopen tussen de koeien-poep, voetje voor voetje langs kraampjes schuifelen en erwten-soep eten waar je nog twee dagen dorst van hebt. Getogen en goed ingeburgerde Woerdenaren kijken ieder jaar weer uit naar deze traditie, maar veel buitenstaanders snappen weinig van Koeiemart. Wat is er zo bijzonder aan dat het tienduizenden bezoekers trekt en sinds 2017 zelfs nationaal cultureel erfgoed is? En waarom eet heel de stad snert? Een lesje Koeiemart voor beginners.

In samenwerking met indebuurt Woerden