Volledig scherm
PREMIUM
Jolanda en Bas Bremmer in hun woning in de Oude Touwfabriek in Oudewater. © Pim Mul

Huiselijkheid in oude touwfabriek

Bijzonder wonenDe herbestemming van de Oude Touwfabriek in Oudewater is bijna voltooid. Bas en Jolanda Bremmer hebben in Het Ketelhuis, een van de gerealiseerde woningen, gezocht naar de combinatie van de oude industriële sfeer en moderne techniek.

Volledig scherm
Lampen hangen aan dikke touwen, verwijzend naar de historie van dit gebouw. © Pim Mul

Hoog boven het complex uit de negentiende eeuw toornt nog fier de fabrieksschoorsteen als markering: hier moet je zijn voor de industriële sfeer van weleer. Die leidt ook regelrecht naar de woning van Bas en Jolanda, op de hoek van de voormalige fabriek met de zo kenmerkende zaagtanddaken. Er is weinig fantasie voor nodig om je in te leven in hoe hier de stoommachine draaide en de werknemers stipt om 07.30 uur aan de slag gingen.

Dat blijft bij binnenkomst via de machinekamer ook zo. De woonkamer is in de grote open ruimte die voorheen een deel van de fabriekshal was. Dat is onder meer af te leiden uit de stalen binten waar de rails met takels aan hingen en het zachte licht dat van boven via de ramen van de zaagtanddaken binnenvalt. De woonkamer krijgt het volle licht door de glazen pui die, in de stijl van de twee stalen ramen, erin zijn gezet. Hoewel de machines en resten ervan er niet meer zijn, blijft er voldoende over om je voor te stellen hoe de ruimte moet zijn gebruikt.

In samenwerking met indebuurt Woerden