Volledig scherm
© ANP

Huren GroenWest stijgen slechts met 1,6 procent

GroenWest gaat vanaf 1 juli haar huren niet verder verhogen dan de inflatie. Die is 1,6 procent. De corporatie trekt daarmee de lijn door van de afgelopen jaren. Dit terwijl de kosten voor de corporaties fors omhoog zijn gegaan. Met name als gevolg van de sterk stijgende bouwkosten.

GroenWest, met woningen in Woerden, Montfoort en De Ronde Venen, is niet de enige corporatie in de provincie Utrecht, die de huurverhoging beperkt tot de inflatie, blijkt uit onderzoek van het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU). Hierbij zijn 19 corporaties aangesloten. De huurders krijgen vóór 1 mei bericht over de huurverhoging.

De wettelijk toegestane huurverhoging per woning voor inkomens tot 42.436 euro is maximaal 4,1 procent. De gemiddelde huurverhoging in de regio Utrecht bedraagt (inclusief de inkomensafhankelijke huurverhoging) circa 1,75 procent. In de praktijk liggen de huurverhogingen wat lager vanwege allerlei uitzonderingen.

Zieken

Zo worden meestal geen huurverhogingen gevraagd bij sloop- en renovatiecomplexen. Ook mogen de inkomensafhankelijke huurverhogingen niet worden doorberekend aan huishoudens waarbij één lid de AOW-leeftijd heeft bereikt of voor grotere gezinnen met vier personen en meer. Dat geldt tevens voor bepaalde groepen chronisch zieken en gehandicapten.

Tot slot houden corporaties intern rekening met streefhuren en passen zij maatwerk toe om de huur voor bepaalde (groepen van) huurders betaalbaar te houden, aldus de RWU.

In samenwerking met indebuurt Woerden