Volledig scherm
Dani Schouten © DANIELLE VERWEIJ

'Ik had wel iets meer kunnen doen'

geslaagdGisteren kwam voor veel leerlingen het verlossende woord: ,,geslaagd.'' Wij zetten de leukste verhalen uit de Woerdense regio op een rijtje. 

Dani Schouten

De vlag mag uit want Dani Schouten is geslaagd. De 16-jarige scholier mag binnenkort zijn felbegeerde diploma vmbo (kaderberoepsgerichte leerweg) in ontvangst nemen. Gisteren haalde hij zijn cijferlijst op school op nadat hij eerder een telefoontje van de docent kreeg met het verlossende woord. ,,Het was wel even spannend vandaag'', aldus de scholier. ,,Ik heb wel veel geleerd maar misschien had ik ook wel iets meer kunnen doen'', geeft hij toe. Dat hij een 8 voor wiskunde scoorde, is een verrassing. ,,Dat had ik nooit verwacht maar het ging best goed.'' Dit weekeinde wordt het feesten geblazen maar in de vakantie staat er ook nog werk te wachten. ,,Ik werk al bij Albert Heijn en nu dus extra in de vakantie. Na de zomer start ik een opleiding ict in de richting cyber security.''

'In die ene week moet het allemaal gebeuren'

Volledig scherm
Ashraf Morra © DANIELLE VERWEIJ

In de aula van het Kalsbeek College praat Ashraf Morra (18) bij met zijn vrienden die ook allemaal geslaagd zijn. ,,We gaan met veertien vrienden naar Albufeira om het te vieren. Fijn dat iedereen is geslaagd'', aldus de uit Harmelen afkomstige scholier. In aanloop naar zijn vwo-examen heeft hij hard gewerkt. ,,In die ene examenweek moet het gebeuren, dan moet je maximaal presteren. Het telt net zo veel als de afgelopen drie jaar. Dus vandaag begon ik nog wel even aan mijzelf te twijfelen. Ik stond er goed voor maar je weet nooit.'' Na de zomer gaat hij naar de TU Delft. ,,Ik wil graag industrieel ontwerper worden.'' Naast de vakantie met de vriendenclub ligt er misschien nog meer in het verschiet. ,,Met mijn ouders en vriendin op vakantie, we moeten nog even kijken.''

'Deze lijst valt me enorm mee'

Volledig scherm
Veerle van Munster, 16 jaar, Kalsbeek College Schilderspark, HAVO © DANIELLE VERWEIJ

Ze had het niet verwacht maar tóch is Veerle van Munster uit Harmelen geslaagd voor haar havo. ,,Ik heb de hele dag in spanning gezeten, ik dacht echt dat ik het niet zou halen'', vertelt ze zichtbaar opgelucht na het ophalen van haar cijferlijst. ,,Ik was echt heel zenuwachtig.'' De lijst blijkt nog alles mee te vallen. ,,Voor aardrijkskunde had ik bijles gekregen dus daar haalde ik een zes.'' De 16-jarige scholiere slaagde voor de havo met profiel Natuur en Gezondheid. ,,Na de zomer ga ik biologie en medisch laboratoriumonderzoek studeren in Leiden. Daar heb ik veel zin in.'' Maar eerst is het tijd voor vakantie. Er staat nog een trip naar Rome met haar vader op de rol, als cadeau voor haar diploma. En ook gaan ze met het gezin nog op vakantie. Als vakantiebaan werkt ze bij restaurant Bregje.

'Zelf lezen kost me te veel tijd'

Volledig scherm
Mariska Oudshoorn, 16 jaar, Minkema College Stein, MAVO © DANIELLE VERWEIJ

Met drie negens op haar lijst sluit Mariska Oudshoorn haar mavo-opleiding aan het Minkema College Stein af. ,,Natuurkunde, wiskunde en biologie'', zegt ze trots. Omdat de 16-jarige scholiere dyslectisch is, maakte ze tijdens het examen gebruik van leesondersteuning. ,,De vragen worden dan voorgelezen, echt ideaal voor mij want zelf lezen kost te veel tijd.'' De in Snelrewaard (Oudewater) woonachtige geslaagde scoort voor Nederlands een 6 en voor Engels een 7. ,,Vooral voor Engels heb ik wel goed mijn best moeten doen, ik eindigde vorige jaar met een 4.'' De meivakantie besteedde ze aan leren en de week voor de examens ook nog. ,,Het was even hard werken maar nu ben natuurlijk heel blij.'' Na de vakantie, waarin ze gaat werken, gaat ze naar Leiden voor een opleiding tot laborant.

In samenwerking met indebuurt Woerden