Volledig scherm
Het kantoorpand aan de Zaagmolenlaan in Woerden, waarin Poolse werknemers waren ondergebracht. © Google Street View

Illegaal bewoond kantoorpand in Woerden is 'Polenhotel'

Het Woerdense kantoorpand aan de Zaagmolenlaan dat donderdag door de gemeente in allerijl is gesloten, was een illegaal Polenhotel. Volgens eigenaar Martin Veldhuizen is er in Woerden een schreeuwend tekort aan slaapplaatsen voor deze seizoenswerkers. Hij wil het pand slopen en er graag huizen bouwen.

Veldhuizen erkent dat hij fout is geweest door tegen de gemeentelijke regels in, Polen in zijn pand te huisvesten. Maar hij had geen andere keus, vertelt hij.

Quote

Ik wilde er een short stay van maken, waar gescheiden mensen en seizoens­wer­kers maximaal zes maanden kunnen wonen

Martin Veldhuizen

,,Ik heb het kantoorpand drie jaar geleden gekocht. Toen stond het al twee jaar leeg. Ik wilde er een short stay van maken, waar gescheiden mensen en seizoenswerkers maximaal zes maanden kunnen wonen. In eerste instantie wilde de gemeente eraan meewerken. Later niet meer. Er moest woningbouw komen. Ik ben daar voorstander van. Er staan zoveel kantoren leeg in Woerden.''

Om te voorkomen dat het kantoorpand op bedrijventerrein Middelland leeg kwam te staan, zette de eigenaar er een jaar geleden twaalf Polen als antikraakbewoners in.

Vervolgens kwam het nadrukkelijke verzoek van het arbeidsbureau of er meer arbeiders in konden slapen, omdat in Woerden een groot tekort is aan woningen voor seizoenarbeiders.

Veldhuizen stemde hiermee in op voorwaarde dat het pand veilig zou zijn, meldt hij. ,Ik heb gezegd 'als alles in orde is, mag het.' Het gaat om noodgevallen.''

Het oorspronkelijke aantal van twaalf groeide al snel naar rond de veertig. De Polen sliepen verdeeld over vier verdiepingen van elk 475 vierkante meter groot. Op de begane grond van het kantoorpand is een keuken. Douches hebben de huurders zelf aangelegd.

Onveilig

De gemeente Woerden heeft het pand donderdag na een controle van de brandweer dezelfde dag nog voor een paar maanden gesloten, omdat het te onveilig was. De bewoners zijn elders ondergebracht.

Volgens eigenaar Veldhuizen is hiermee het grote tekort aan slaapplekken voor seizoenarbeiders in Woerden allerminst opgelost. ,,Nu slapen er in woningen in Woerden zes in plaats van vier Polen.''

Veldhuizen heeft geen goed woord over voor het handelen van de gemeente en brandweer. Hij wijst op de aanwezigheid van een brandalarm, ontruimingssets en brandhaspels. Bovendien vond hij dat de aanwezige ambtenaar zich 'vijandig' opstelde.

Veldhuizen kan vermoedelijk van de gemeente een boete tegemoet zien, omdat er op basis van het bestemmingsplan niet gewoond mag worden.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden