Volledig scherm
Vera Driessen, examenrubriek, eigen foto © Vera Driessen

‘In de ochtend leren en 's middags wat leuks doen’

examenstressVera Driessen (16), mavo-leerlinge van het Kalsbeek in Woerden, moet nog één keer vol aan de bak. Met het examen tekenen rondt ze vandaag haar centraal examen af.

Hoe zijn de examens gegaan?

,,Voor mijn gevoel wel goed. Je kunt je antwoorden altijd meenemen naar huis en ze nakijken. Ik denk wel dat ik voor alles een voldoende heb gehaald.”

Heb je veel last gehad van examenstress?

,,Voordat de examens begonnen wel. Ik wist niet goed of ik echt alles wel had geleerd en was bang dat ik dingen zou vergeten, maar na het eerste examen was de spanning er wel af en wist ik wat ik ongeveer kon verwachten.”

Heb je tips tegen de stress?

,,Het is belangrijk dat je op tijd begint met leren en je een overzicht hebt over wat en wanneer je iets gaat leren. Ik probeerde ook altijd in de ochtend te leren zodat ik ’s middags tijd had om wat leukers te doen.”

Hoe heb jij je voorbereid?

,,Ik heb vooral veel examens van voorgaande jaren gemaakt. Zo zie je hoe de vraagstelling is in het eindexamen. En meestal komen de dezelfde onderwerpen terug, alleen dan in een andere vraag. Ook had ik bijna van alle vakken het ‘samengevat’ boekje gekocht, daar stond alles in wat je moest kennen en kunnen voor je examen.”

In samenwerking met indebuurt Woerden