Volledig scherm
Joke Vermeer met echtgenoot Rob bij de onthulling van het naar haar vernoemde plein in september 2018. © Daniëlle Verweij

In Memoriam: Joke Vermeer (1946-2019), ‘kloppend hart’ van de Septembermarkt

Harmelen nam vandaag afscheid van Joke Vermeer. De inwoonster van het dorp, vooral bekend van de Septembermarkt, overleed vorige week op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

,,Harmelen is een icoon verloren”, zegt Ilva Meijer. Het bestuurslid van de Septembermarkt nam in 2016 het stokje over van Vermeer. ,,Dat viel niet mee, want Joke had het 38 jaar lang gedaan en was een echte duizendpoot die iedereen kende.” Ook de marktkooplui die jaarlijks een kraam op de markt hebben, kennen haar allemaal. Meijer: ,,Die zeggen nog steeds: ‘Van Joke mocht ik altijd op die plek staan’.”

Draaiboek

Dat Vermeer het lastig vond om de organisatie van het evenement los te laten, bleek wel door wat ze meerdere keren tegen Meijer zei. ,,Vergeet het draaiboek niet, want daar heb ik met heel veel energie aan gewerkt en daar staat alles in”, herhaalt Meijer glimlachend. De 42ste editie op 7 september zal volgens Meijer een zwarte rand hebben. ,,We gaan echt wel een feestje vieren, want ze zou niet anders gewild hebben, maar het zal wel in het teken staan van haar.”

Quote

Joke wrong zich altijd in bochten om het iedereen naar de zin te maken

Henk Vink, oud-voorzitter Septembermarkt

Henk Vink, oud-voorzitter van de Septembermarkt, omschrijft Vermeer als een fijn en lief mens dat altijd klaar stond voor anderen. ,,Ze was een harde werker en nooit was haar iets te veel”, blikt Vink terug op de 35 jaar dat hij samen met Vermeer in het bestuur zat. ,,Ze wrong zich altijd in bochten om het iedereen naar de zin te maken.” Dat dat natuurlijk niet altijd lukte, vond ze volgens de Harmelenaar maar niks.

Vermeer werd in 2011 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De rouwstoet richting het crematorium in Utrecht reed vanmiddag langs het plein bij de Kloosterhoeve dat vorig jaar naar haar is vernoemd.

Bekijk in de onderstaande video hoe Joke tijdens haar laatste Septembermarkt door het bestuur verrast werd met haar eigen plein:

In samenwerking met indebuurt Woerden