Jan ziet volgepakte camper paar uur voor vertrek vakantie afbranden

VideoDe tassen met kleding lagen al in de camper en de koelkast was gevuld. Kameriker Jan Poel was helemaal klaar om vanochtend op vakantie te gaan. Maar een paar uur voor vertrek zag Jan zijn rijdende vakantiehuisje in vlammen op gaan. ‘Het brandde als een tierelier.’

Het is een komen en gaan vrijdagochtend in het huis van Jan Poel aan De Werf. Betrokken Kamerikers, die bij het wakker worden over de brand hebben gehoord of gelezen, komen even langs bij hun onfortuinlijke dorpsgenoot. ,,Jeetje Jan, wat is dit nou weer?”

Zelf is de 64-jarige Kameriker er redelijk nuchter onder. ,,Natuurlijk is het vervelend. En dan vooral al die rommel en het gedoe dat je ervan hebt. Maar ik heb geen emotionele band met die camper. Het zijn maar spullen. Het was een ander verhaal geweest als een brand mijn huis of zelfs mensen had getroffen.”

Lawaai

Poel lag van donderdag- op vrijdagnacht nietsvermoedend te slapen, toen hij tegen half drie wakker werd van lawaai. ,,Ik dacht eerst dat ik regen en wind hoorde en dat er misschien iets was met de steiger die achter het huis staat vanwege een verfbeurt.” 

Quote

Ik heb geen emotionele band met die camper

Jan Poel, eigenaar van afgebrande camper

Toen Poel ook nog knallen hoorde, besloot hij toch uit bed te komen en uit het raam te kijken. ,,Toen zag ik in het raam van de overburen de weerspiegeling van de oranje gloed naast mijn huis.”

Ondertussen werd er beneden onafgebroken op zijn deurbel gedrukt door buren die de vlammen al eerder hadden opgemerkt. ,,Toen ik buiten kwam, was de halve straat al uit bed en 112 gebeld.”

Voor Poel zat er niet veel meer op dan toekijken hoe zijn camper steeds verder uitbrandde. ,,Een buurman stond nog zijn best te doen met een tuinslang, maar er was geen redden aan. Die camper was als een kartonnen doos, het brandde als een tierelier. De vlammen kwamen tegen het dak van mijn huis aan en de ramen aan de zijkant zijn gesprongen van de hitte.” 

Vakantie

De brandweer had de brand snel onder controle, maar van de camper bleef weinig over. Het weekje Egmond aan Zee zit er voor Poel dus niet in. ,,Ik zou vanmorgen om half negen gaan rijden en dan mijn vriendin in Wilnis oppikken. We zouden eerst een dagje naar Enkhuizen gaan en daarna door rijden naar Egmond. De camping was al geboekt.”

De camper al helemaal gepakt. ,,De tassen met kleding lagen er al in, de koelkast was gevuld en ook de accu's van onze elektrische fietsen lagen al binnen. Ik moest alleen de fietsen zelf nog achterop zetten, maar die kan ik nu ook wel in de brand steken”, grapt Poel. Ondertussen bedenkt de Kameriker steeds meer spullen die ook in de camper lagen. ,,Mijn blauwe jas, schoenen, badjas en de iPad.”

Quote

De vlammen kwamen tegen het dak van mijn huis aan en de ramen aan de zijkant zijn gesprongen van de hitte

Jan Poel, eigenaar van afgebrande camper

Kortsluiting

Omdat de brandweer niet uit gaat van brandstichting en de brand in het midden van de camper ontstaan lijkt, vermoedt Poel dat kortsluiting de oorzaak is geweest. ,,Toen ik gisteren vast wat spullen in de koelkast deed, viel me op dat het lampje in de koelkast heel zwak brandde. Ik ben helemaal atechnisch, maar ik vermoedde dat de accu van de camper misschien bijna leeg was. Voor de zekerheid heb ik even gekeken of hij nog startte, maar dat lukte gewoon dus ik dacht: als ik dan morgen ga rijden, laadt die accu wel weer op. Achteraf gezien heb ik dat wel als vreemd ervaren dus dat moet het zijn geweest. Ik had die camper al vijftien jaar en heb er nooit armoe mee gehad.”

Poel is druk met de nasleep van de brand. ,,De verzekeraar moet natuurlijk de schade opnemen. De camper moet hier op de één of andere manier weg, de ruiten van mijn huis moeten vervangen worden en ik ga op zoek naar een nieuwe camper, want zo’n ding geeft een enorme vrijheid.”

Volledig scherm
De camper van Kameriker Jan Poel is afgelopen nacht uitgebrand naast zijn huis aan De Werf, maar hij kan nog steeds lachen. ,,Het zijn maar spullen.’’ © Femke Rodenburg

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden