Johan Derksen neemt het op voor Argon-trainer na racistische uitspraken: ‘Zou humor kunnen zijn’

VideoJohan Derksen heeft het vanavond opgenomen voor Argon-trainer Ron van Niekerk, nadat de voltallige spelersgroep van de Mijdrechtse eersteklasser besloot niet met hem door te willen gaan na racistische uitlatingen van Van Niekerk tijdens een wedstrijd. ,,Het zou humor kunnen zijn. Er zijn mensen die hele cynische humor hebben”, zei Derksen in het programma Veronica Inside.

‘Ga je wassen, zwarte lul’ zou een van de dingen zijn die de trainer van Argon heeft gezegd tijdens een wedstrijd tegen de Amsterdamse club WV-HEDW afgelopen weekeinde. Dat was voor de spelers de druppel, na meerdere incidenten met Van Niekerk. Nadat zeven spelers besloten niet meer voor het eerste elftal van Argon uit te willen komen, maakten de overgebleven spelers bekend achter hun keuze te staan.

Het opstappen van de volledige spelersploeg kwam vanavond in het voetbalprogramma ter sprake. ,,Ik ken die man niet. Ik heb het gelezen, maar zoals je het voorleest klinkt het heel hard. Maar als het in een humoristische sfeer gezegd wordt dan is het een hele andere context”, reageerde Derksen op het nieuws.

,,Kijk je moet met racistische grappen, die best kunnen, wel heel voorzichtig zijn dat je de juiste intonatie hebt. Het is makkelijk om die man te veroordelen door dit zakelijk voor te lezen. Dan komt het heel onsympathiek over. Je weet niet hoe de sfeer in zo’n groepje is. Hij kan het best als grapje gezegd hebben. Maar je kunt het beter niet doen. Het hoort niet.”

Op het feit dat alle spelers niet meer samen wilden werken met de trainer, zei Derksen: ,,Ik heb een uitstekend interview gelezen met Henk Fraser deze week. Die zei ook dat voetballers wel ontzettende zeurpietjes met hele lange tenen zijn geworden. Om het minste of geringste zijn de heren in hun eer aangetast. Als dit racistisch geweest was, dan had zo’n man toch op staande voet ontslagen kunnen worden, want dan heb je ook een ontslagreden. Het zal niet door iedereen als humor opgevat zijn. Je kunt het ook beter niet doen, maar er zijn mensen die hele cynische humor hebben.”

De club heeft Van Niekerk een schriftelijke berisping gegeven. Ook zouden het bestuur en de hoofdtrainer excuses maken aan WV-HEDW. Volgens de NOS heeft trainer Van Niekerk zich ziek gemeld. ,,Hij is behoorlijk ontdaan door alles wat zich de afgelopen dagen heeft afgespeeld” , vertelt voorzitter Ton Goedemoed tegen de omroep.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

Volledig scherm
Voetbalanalist Johan Derksen nam het vanavond op voor Argon-trainer Ron van Niekerk. © ANP Kippa

In samenwerking met indebuurt Woerden