Volledig scherm
Femke Merel van Kooten met haar tekkel Sophietje. © Rianne den Balvert

Kamerlid Femke Merel van Kooten verlaat Partij voor de Dieren

Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten verlaat de Partij voor de Dieren. Ze is ontevreden over de koers van de partij. Van Kooten geeft haar zetel niet terug en gaat ‘als onafhankelijk Kamerlid’ door.

De PvdD richt zich te veel op haar stokpaardjes, vindt Van Kooten. ‘Steeds meer mensen vinden hun weg naar de PvdD, omdat zij verder kijken dan de partijnaam lang is en zich aangetrokken voelen tot het brede gedachtegoed, het “Plan B”, achter de smalle voordeur. Echter, tot mijn grote spijt zie ik eerder een versmalling dan een verbreding in de onderwerpen die PvdD tot haar “core business” rekent’, schrijft ze in een uitgebreide verklaring op Facebook.

Van Kooten heeft hierover intern haar ongenoegen uitgesproken, maar stond naar eigen zeggen ook voor een dilemma. ‘Als ik hier niet in mee kan gaan, moet ik dan opstappen? Maar hoe lost dat het probleem op voor de kiezer die op PvdD gestemd heeft vanwege het brede gedachtegoed en mijn bijdragen tijdens al die verschillende debatten waardeerde?’

Van Kooten werd in 2017 gekozen. De fractie van de Partij voor de Dieren telde tot Van Kootens vertrek vijf leden.

In samenwerking met indebuurt Woerden