Volledig scherm
CDA-Kamerlid René Peters. © ANP

Kamervragen over GGZ-Instelling Dokter Bosman: ‘Publiek geld naar zorgbedrijf immoreel’

CDA-Kamerlid René Peters heeft vragen gesteld aan zorgminister Hugo de Jonge over het dreigende faillissement van GGZ-instelling Dokter Bosman, onder meer actief in Stichtse Vecht, Woerden, Nieuwegein, Houten, IJsselstein en Oudewater.

,,Is het niet onwenselijk en immoreel als gemeenten gedwongen worden om gemeenschapsgeld te gebruiken om een commerciële partij te redden?’’, vraagt Peters zich af. Er lijkt namelijk een investeerder bereid geld te steken in de instelling op voorwaarde dat de gemeenten afzien van een groot deel van de schuld op Bosman.

De CDA’er wil verder van de minister weten of het klopt dat het zorgbedrijf tussen 2016 en 2018 veel te veel heeft gedeclareerd bij de gemeenten in Utrecht West. ,,Zo ja, kan hier dan sprake zijn van fraude.’’

Gezondheidszorg

Dokter Bosman werkt in opdracht van gemeenten en verleent geestelijke gezondheidszorg aan honderden jongeren. Sinds afgelopen zomer is duidelijk dat het bedrijf een miljoenenschuld heeft. De gemeenten, die samenwerken onder de noemer Utrecht-West, willen bijna een miljoen euro terug vanwege onterecht gedeclareerde jeugdzorg.

Een investeerder wil Dokter Bosman overnemen, maar verlangt dat de vier Utrechtse gemeenten de helft van de miljoen euro kwijtschelden. Stichtse Vecht en de andere gemeenten vinden dat niet ‘reëel’. Hoe het nu verdergaat, is nog niet duidelijk.

De gemeenten praten al met andere aanbieders van jeugdzorg voor het geval Dokter Bosman failliet gaat. Er is melding gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over de mogelijke schadelijke gevolgen voor de continuïteit van de zorg.

In samenwerking met indebuurt Woerden