Volledig scherm
Joba van den Berg © CDA

Kamervragen over lange aanrijtijden van ambulances Woerdense Verlaat

CDA-Kamerlid Joba van den Berg heeft vragen gesteld over de aanrijtijden van ambulances in Woerdense Verlaat. 

In een artikel in AD Groene Hart deed de dorpsraad begin juni zijn beklag dat in 2018 geen enkele ambulance na een noodoproep binnen  15 minuten ter plaatse was. Er is weliswaar op korte afstand van Woerdense Verlaat een ambulancepost , maar die bevindt zich aan de Geerkade in de provincie Utrecht. Deze ‘Utrechtse’ ambulances worden niet ingezet in de provincie Zuid-Holland. 

Niet te geloven

Quote

Ik vind die lange aanrijtij­den zorgelijk. Want zorg moet beschik­baar, betaalbaar en bereikbaar zijn; ook in de regio

Joba van den Berg, CDA-Kamerlid

Tweede Kamerlid Joba van den Berg zegt dat ze bij het lezen van het artikel haar ogen niet kon geloven. Ze heeft Kamervragen gesteld over de kwestie aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport.  Van den Berg wil onder andere weten  op welke wijze kan worden gewaarborgd dat ambulances wel standaard binnen 15 minuten in Woerdense Verlaat kunnen zijn. Ook wil ze weten wanneer er een oplossing zal zijn gevonden voor het dorp. 

Ook plaatst ze kanttekeningen bij de gestelde normen. Overheid en zorgverzekeraars, die voor de kosten van de ambulancezorg opdraaien, hebben vastgelegd dat ambulances in 95 procent van de spoedgevallen binnen 15 minuten ter plaatse moeten zijn. ,,Het hanteren van die 95 procent-norm mag niet betekenen dat voor bepaalde gebieden waar minder mensen wonen bij voorbaat geldt dat een ambulance daar überhaupt (bijna) nooit binnen 15 minuten kan komen", schrijft Van den Berg aan de minister. 

De situatie gaat Van den Berg aan het hart, zo laat ze weten. ,,Ik vind die lange aanrijtijden zorgelijk. Want zorg moet beschikbaar, betaalbaar en bereikbaar zijn; ook in de regio. Het mag niet zo zijn, dat er constant niet aan die 15 minutennorm voldaan kan worden. Ik weet dat er gekeken wordt naar de gemiddelde aanrijtijden voor de hele regio, maar het kan niet zo zijn, dat binnen die regio heel grote verschillen zitten.’'

Van den Berg besluit: ,, Je moet er niet aan denken, dat mensen vroegtijdig overlijden, omdat ze tijdig de zorg niet kunnen krijgen. Daarom heeft deze specifieke regio aandacht van de minister nodig. Dit moet zo snel mogelijk opgelost worden. Als we wat moeten aanpassen aan de regelgeving, dan wil ik daaraan bijdragen.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden