Volledig scherm
Archieffoto van het terras van Kameryck. © Marlies Wessels

Kameryck krijgt eerste rookvrije terras in regio

Een sigaretje opsteken op het terras van restaurant Kameryck in Kamerik mag vanaf volgende week niet meer. Daarmee wordt Kameryck de eerste horecagelegenheid in de regio met een rookvrij terras.

Quote

Horecaon­der­ne­mers zijn het zat te moeten bemiddelen tussen rokers en niet-ro­kers

Tom Voeten

Na horecagelegenheden in Amsterdam, Rotterdam en op Texel komt er ook in Kamerik een rookvrij terras. Vanaf 1 mei is het terras van Kameryck rookvrij. Althans, zes maanden per jaar. ,,In de herfst en winter is het terras van de rokers", zegt eigenaar Mark Haagen.

De ondernemer ziet het invoeren van een rookverbod op zijn terras als een logische stap. ,,Ik wilde niet wachten op wetgeving. De koppeling tussen horeca en roken is niet meer van deze tijd. Bovendien is roken al heel lang niet meer hip."

Betutteling
Na het plaatsen van windschermen rondom het terras van Kameryck namen de klachten over rooklucht toe.  Haagen: ,,Een goed moment om het terras rookvrij te maken." De ondernemer benadrukt dat hij wil wegblijven van betutteling. ,,Maar waarom zou je binnen niet mogen roken en buiten wel?"

Voor de invoering van het rookverbod, peilde Haagen op zijn terras reacties onder rokers. ,,Het werd heel gelaten ontvangen. Rokers zeiden dat ze al gewend zijn dat ze in het verdomhoekje worden gezet."

Stickers
En dus staan er vanaf maandag geen asbakken meer op de terras­tafels. Ook komen er stickers die aangeven dat er niet gerookt mag worden. ,,Het is goed uit te leggen aan gasten", zegt de ondernemer. ,,Bovendien denk ik dat je er heel veel gasten een plezier mee doet."

Volgens Haagen is er voor gasten die een sigaretje willen roken wel een plekje te vinden. ,,Tegenover het terras staan bankjes op het gras waar prima gerookt kan worden."

Haagen, die ook voorzitter is van de regionale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, kent in de buurt van Woerden geen andere rookvrije terrassen. Toch denkt hij dat dat een kwestie van tijd is. ,,We zijn steeds meer bezig met onze gezondheid. Rookvrije terrassen zijn de toekomst", zegt hij stellig.

Vijf jaar
Ook Tom Voeten van Clean Air Nederland verwacht dat binnen vijf jaar het grootste gedeelte van de terrassen rookvrij is. ,,Ze zijn niet allemaal bij ons bekend, maar het aantal rookvrije terrassen groeit nu hard", zegt de voorzitter. ,,Veel horecaondernemers zijn het zat om te moeten bemiddelen tussen rokende en niet-rokende gasten."

In samenwerking met indebuurt Woerden