Volledig scherm
Kameryck heeft de bouwwerkzaamheden voor uitbereiding eerder moeten stilleggen in verband met de procedure bij de Raad van State © Marnix Schmidt

Kameryck mag uitbreiden

UPDATEKameryck kan de horeca op het recreatieterrein uitbreiden.

De buren van Kameryck hebben hun strijd tegen de uitbreiding op het recreatieterrein in Kamerik verloren.

De Raad van State heeft vanochtend formeel het door de gemeente Woerden vastgestelde bestemmingsplan en de verleende omgevingsvergunning vernietigd. Maar voor Kameryck heeft dat geen gevolgen. 

Geluid

In het geluidonderzoek werden twee technische uitgangspunten niet akkoord bevonden, met als gevolg dat de geluidemissie op de gevel van de meest dichtbij gelegen woning 1 decibel of dB(A) hoger uitkwam dan de grenswaarde van 45 dB(A).

Het Recreatieschap en Kameryck zagen deze beoordeling al aankomen en hebben aan de Raad van State eerder met een herberekening uitgelegd dat met extra isolatiemaatregelen bij de nog te bouwen uitbreiding wèl voldaan kan worden aan deze grenswaarde.’’ Omdat een van de bezwaarmakers terecht gewezen heeft op de twee onjuist gehanteerde uitgangspunten, moest de Raad van State zowel het bestemmingsplan en de bouwvergunning voor de uitbreiding toch vernietigen.

Quote

Nu kunnen we verder en kan eindelijk dit boek worden gesloten

Mark Haagen (Kameryck)

Dat heeft, zegt Haagen, echter geen gevolgen voor het recreatieschap en hem, omdat het gesignaleerde geluidsprobleem inmiddels was opgelost door een herberekening en extra isolatiemaatregelen. ,,De Raad van State heeft daarom terecht toepassing gegeven aan een juridische mogelijkheid in de wet om het bestemmingsplan en de bouwvergunning voor de uitbreiding toch in stand te laten.’’

Het recreatieschap en Kameryck zeggen daar heel blij mee te zijn. Haagen: ,,Nu kunnen we verder en kan eindelijk dit boek worden gesloten.’’ Wanneer de bouw, waarvoor de plannen vijf jaar geleden in gang gezet zijn, worden uitgevoerd, is nog niet bekend. Wanneer de uitbreiding ter hand wordt genomen, kan hij nog niet zeggen. Niet op stel en sprong in elk geval, want het drukke bezoekersseizoen is net begonnen en dan wil hij geen bouwrompslomp op het terrein.

Kopje koffie

Een groot partycentrum plus congresruimte waar het jaar rond bedrijfsuitjes, seminars, bruiloften en partijen worden gehouden. Dat staat in schril contrast met het begin: een uitspanning waar recreanten een kopje koffie konden drinken. Dit zeiden de woordvoerders van de tegenstanders in december vorig jaar toen de zaak door de Raad van State werd behandeld.

De horeca hoeft alleen ondersteunend te zijn, maar mag ook op zichzelf staan, aldus Woerdense gemeentewoordvoerders en de raadsman van Kameryck BV destijds. Volgens buurman Michiel Bontan zet de gemeente met dit plan de sluizen wijd open en kunnen er praktisch elke dag, avond en nacht, druk bezochte bijeenkomsten worden georganiseerd. De omwonenden willen het liefst alles houden zoals het is. 

De Raad van State heeft echter anders beslist.

In samenwerking met indebuurt Woerden