Volledig scherm
© Rianne den Balvert

Keiharde deals op Woerdense Beursvloer zonder elkaar kaal te plukken

Al meer dan honderd matches maakte Junior Brandenburg bij eerdere edities van de Beursvloer Woerden. Vanmiddag is hij ook bij de negende editie.

Om 16.00 uur vanmiddag wordt met een slag op de gong het startsein gegeven voor de Woerdense Beursvloer in De Hall. Vanaf dat moment proberen vrijwilligers van lokale maatschappelijke organisaties een deal te sluiten met lokale ondernemers. De inzet: diensten, mensen, middelen, kennis en kunde, want geld vragen is taboe. ,,Met 110 deelnemers is de Beursvloer eigenlijk de grootste netwerkbijeenkomst in Woerden die voor iedereen toegankelijk is", zegt Nanette Mostert van Samen voor Woerden.

Junior Brandenburg, eigenaar van tapasrestaurant El Rey, kan dat beamen. ,,In de afgelopen zes edities heb ik ruim honderd matches gemaakt", vertelt de ondernemer. Zo stelde hij ruimtes in zijn restaurant beschikbaar voor bijeenkomsten van maatschappelijke organisaties, gaf hij workshops tapas maken en verzorgde hij de catering op evenementen.

Kerstdiner

,,Een pareltje was bijvoorbeeld mijn match met stichting De Instuif", vertelt Brandenburg. ,,Ik zou wat maken voor het kerstdiner dat ze voor tachtig mensen met een verstandelijk beperking gaven in De Badkuip. Ze vroegen heel bescheiden of ik wat gehaktballetjes wilde maken. Toen ik begreep dat ze een broodmaaltijd zouden eten, besloot ik een heel buffet neer te zetten. De tachtig blije gezichten die dat opleverde, deden me wel wat, hoor."

Volgens Brandenburg zijn de deals niet alleen leuk om te realiseren, maar leveren ze hem ook wat op. ,,Die wederkerigheid is niet eenmalig, je bouwt een sterke band op met mensen die je meestal helemaal niet kent. Dankzij de Beursvloer zijn er nu zo'n dertien organisaties waar ik jaarlijks iets voor doe. Wat dat betreft heb ik het evenement eigenlijk niet meer nodig."

Matches

Toch is Brandenburg er vanmiddag bij in De Hall. ,,Waarschijnlijk ga ik ook wel weer met een paar matches naar huis hoor, maar het worden er geen 23 zoals vorig jaar", zegt hij lachend. ,,Het is ook heel belangrijk om tijdens de Beursvloer goed te bespreken wat de verwachtingen zijn van beide kanten."

Volgens Mostert, die hoopt dat er vanmiddag minstens 150 deals worden gesloten, zijn er op de Beursvloer geen drempels. ,,Iedereen die er rondloopt, wil iets, dus je hoeft niet verlegen te zijn." Toch waarschuwt ze dat vrijwilligers de ondernemers niet moeten bespringen en overvragen. ,,Ondernemers zijn bereid om wat te geven, maar moeten niet het idee krijgen kaalgeplukt te worden", zegt Mostert.

Appeltaart

De maatschappelijke organisaties moeten op hun beurt iets terugdoen voor de ondernemer die hen helpt. Mostert: ,,Daarbij willen we niet alleen maar zelfgemaakte appeltaarten als tegenprestatie."

Volgens Brandenburg zijn er in de loop der jaren veel leuke en succesvolle matches ontstaan die vaak het begin zijn van een langdurige samenwerking. ,,Ik weet dat De Ronde Tafel Woerden jaren geleden een deal sloot met Zuwe. Leden van de serviceclub zouden een jaar lang iedere maand lunchen met een afvaardiging van de heren die in Weddesteyn wonen. Dat is zo'n succes dat dit zeven jaar later nog steeds iedere maand gebeurt."

In samenwerking met indebuurt Woerden