Volledig scherm
Kinderen van de CoderDojo in Bibliotheek Harmelen doen mee aan een internationale wedstrijd, waarbij ze software moesten schrijven voor het ruimtestation ISS. © AD

Kinderen uit Harmelen mogen softwareproef doen in de ruimte

Kinderen van de CoderDojo in Bibliotheek Harmelen doen mee aan een internationale wedstrijd, waarbij ze software moesten schrijven voor het ruimtestation ISS. Nu zij door zijn naar de derde ronde, gaat hun software ook echt draaien in de ruimte.

De kinderen bedachten en maakten software waarmee 3 uur lang wordt gemeten of het in het ruimtestation kouder wordt wanneer de aarde tussen de zon en het ruimtestation staat. Vrijwilliger Elsbeth: ,,Ontzettend cool dat de software die door onze kinderen geschreven is, gaat draaien in de ruimte. We hebben hier ontzettend hard voor gewerkt en vooral veel van geleerd.” Jeroen, één van de kinderen: ,,Het was niet makkelijk om de positie van het ruimtestation te bepalen ten opzichte van de aarde. Na veel uitzoekwerk en testen van onze eigen software is het toch gelukt.”

Code

De Astro-Pi challenge is een internationale wedstrijd voor jonge programmeurs, ontstaan in samenwerking tussen de ISS (International Space Station), de CoderDojo foundation en Rasberry Pi organisatie. Nadat de onderzoeksopzet van CoderDojo Harmelen vorig jaar werd goedgekeurd, kregen de kinderen dezelfde computer als die in het ruimtestation wordt gebruikt om de juiste software te programmeren. De code is op aarde getest en goedgekeurd om in de ISS te draaien.

In samenwerking met indebuurt Woerden