Volledig scherm
De kerk. © Rianne den Balvert

Klok Bonaventura hoeft overdag en ’s avonds niet zachter te slaan

De klok van de Bonaventurakerk in Woerden mag overdag en ’s avonds net zo hard blijven slaan als hij nu doet. Dat is goed nieuws voor het parochiebestuur. Dat hoeft, in tegenstelling tot de nachtelijke uren, geen extra maatregelen te treffen om het geluid van het uurwerk te dempen.

Omwonenden konden tot vandaag bezwaar maken tegen de geringe geluidsoverschrijding, die de monumentale klok ook tussen 07.00 en 23.00 uur af en toe – afhankelijk van de weersomstandigheden - produceert. Dat is niet gebeurd, laat woordvoerder Gerold Borsboom van de gemeente desgevraagd weten.

Borsboom houdt nog een kleine slag om de arm. Wellicht dat er na vandaag nog bezwaren binnenkomen, waarvan duidelijk te bewijzen is dat die op tijd zijn verzonden. Dan zijn ze nog wel geldig, aldus de woordvoerder.

Het parochiebestuur denkt dat in de loop van volgende maand de klok van de katholieke kerk in het centrum van Woerden ’s nachts niet meer te horen is. Om het uurwerk het zwijgen op te leggen is een grote ingreep nodig. Dat kost ongeveer twee weken de tijd, verwacht voorzitter Theo van Rijnsoever. In de toren hangen twee grote klokken: van 1800 en 950 kilo. Die zijn bij toerbeurt te horen.

10 decibel te hard

De klok mag tussen 23.00 en 07.00 uur niet meer slaan na een klacht van een omwonende. Die klaagde over het te harde geluid. Onderzoek wees uit dat de klok ’s nachts 10 decibel te hard slaat. Hierop besloot het kerkbestuur na overleg met gemeente en de klaagster om de klok in de nachtelijk uren na 126 jaar niet meer te laten slaan. Dit besluit, met pijn in het hart genomen, maakte een hoop emoties los in Woerden. Veel bewoners begrijpen niet waarom aan een jarenlange traditie nu opeens een einde moet komen. Op sociale media moest met name de anonieme klaagster het ontgelden. Meerdere fracties hebben schriftelijke vragen gesteld over de kwestie.

Het kerkbestuur is geschrokken van alle commotie. Voorzitter Van Rijnsoever was vanochtend nog niet op de hoogte van het feit dat er geen bezwaren zijn binnengekomen. ,,Ik weet nog van niets. Maar als het klopt, is dat goed nieuws.’’ Hij hoopt dat hiermee nu de spreekwoordelijke storm rond de Bonaventurakerk eindelijk gaat liggen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden