'Koeiemart zit in het DNA van de Woerdenaar'

De Koeiemart wordt nationaal cultureel erfgoed. Na drie jaar is het eindelijk gelukt om het jaarlijkse volksfeest op de lijst te krijgen. Initiatiefnemer Martin Damen is apetrots.

Op 8 mei 2014 stuurde Martin Damen een mailtje naar toenmalige wethouder Bob Duindam met het idee om de Koeiemart op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland te krijgen. ,,Hij vond het een fantastisch idee”, vertelt Damen. Ruim drie jaar later, is deze week bekend geworden, dat het is gelukt. Damen: ,,Het heeft even gekost, want het is een enorme administratieve rompslomp.”

Erfgoedzorgplan

Quote

Door bijvoor­beeld de MKZ-cri­sis in 2001 is dit evenement wel veranderd van opzet, maar het bestaat nog steeds

Kristel Jansen in de Wal

Gesteund door burgemeester Victor Molkenboer, winkeliersvereniging Stadshart en het Agrarisch Centrum Woerden werd er veel werk verzet om een plekje op de inventarislijst te bemachtigen. ,,We moesten een erfgoedzorgplan inleveren waarin we beschreven hoe we de Koeiemart, die al sinds 1410 bestaat, ook voor de toekomst veiligstellen”, vertelt Kristel Jansen in de Wal van Woerden Marketing. ,,Door bijvoorbeeld de MKZ-crisis in 2001 is dit evenement wel veranderd van opzet, maar het bestaat nog steeds.” Een onafhankelijke commissie heeft de eeuwenoude vee- en jaarmarkt in Woerden getoetst en besloten dat het een waardevolle Nederlandse traditie is. Daarmee mag het evenement zich in het rijtje scharen met de Nijmeegse Vierdaagse, het Rotterdams Zomercarnaval en het ambacht van molenaar. In totaal telt de inventarislijst 129 vermeldingen.

Dat Woerden straks ook op de lijst voorkomt, maakt Damen en Jansen in de Wal heel trots en blij. Damen: ,,Wat voor Friezen de Elfstedentocht is en voor Leidenaren het Leids Ontzet, is voor Woerdenaren de Koeiemart.”

DNA

Volgens de twee is het jaarlijkse evenement op de eerste woensdag na 20 oktober veel meer dan bier, kermis en erwtensoep. ,,Koeiemart zit in het DNA van de Woerdenaar”, zegt Damen. ,,Oud-Woerdenaren komen er zelfs voor terugvliegen.”

Jansen in de Wal: ,,Het is echt een traditie die in de cultuur van Woerdenaren zit en die ook voor sociale cohesie zorgt.”

Hoewel de plek op de lijst alleen erkenning en een oorkonde betekent, denkt Jansen in de Wal dat het Woerden nog veel meer kan opleveren. ,,We kunnen nu nog beter naar buiten treden dat we dit in Woerden hebben.”

Damen: ,,Woerdenaren zijn vaak nuchter, maar de Koeiemart is niet zo maar iets. Het is het grootste unieke evenement in de regio en daar mogen we best trots op zijn.”

Volledig scherm
Een Woerdense koe wordt opgepoetst voor het officiële moment. © AD

In samenwerking met indebuurt Woerden