Volledig scherm
PREMIUM
Een boortoren zoals die ook in het Harmelense polderlandschap kan verrijzen. Deze toren staat in het Limburgse Grubbenvorst. © Laurens Eggen

Kokendhete aardwarmte verwarmt straks onze huizen

Boor een gat van drie tot zes kilometer diep en gebruik de kokendhete aardwarmte voor energie en voor verwarming van woningen. Dat kan over enkele jaren realiteit worden. Nu al wordt onderzoek gedaan in de provincie Utrecht naar de mogelijkheden, of het rendabel en veilig is. Er wordt ook gezocht naar de juiste boorlocatie.

Hoe dieper; hoe heter

Ruim twintig tuinders en kwekers in ons land verwarmen hun kassen al met aardwarmte. Zij gebruiken de warmte op ruim twee kilometer diepte om op duurzame wijze groente en planten te kweken. De temperatuur loopt op met de diepte: hoe dieper hoe warmer. Het van nature aanwezige warme water wordt uit de ondergrond opgepompt. De warmte wordt eruit gehaald. Een pomp zorgt ervoor dat het afgekoelde water terugstroomt in dezelfde aardlaag waarna het weer opwarmt.

Er komt bij aardwarmte niet veel CO2 vrij. Daarmee is deze energie en warmtevoorziening milieuvriendelijk. Een ander voordeel is dat geothermie niet afhankelijk is van weer of wind. Als er dieper dan vijf kilometer wordt geboord kan er energie mee worden opgewekt. De stoom kan dan turbines aandrijven en zo energie leveren. Hoeveel huishoudens met één aardwarmteput van warm water en energie voorzien kunnen worden, is nog onduidelijk. TNO zei eerder dat tegen 2050 miljoenen huishoudens er profijt van kunnen hebben.

Komt straks in het zuidwesten van de provincie Utrecht de warmte en energie uit het diepste der aarde? Het kan, maar daarvoor is veel onderzoek nodig. Behalve veel geologisch onderzoek is er ook een proefboring nodig. Het zoekgebied voor zo'n boring ligt nu in het zuidwesten van de provincie Utrecht. Op basis van geologische onderzoek is dit gebied in beeld.

Het komende half jaar wordt in deze regio naar een geschikte locatie gezocht, zegt woordvoerster Manon Raats van Warmtebron Utrecht, waar twee consortia, Lean en Goud, onder vallen. Onder andere TNO, Universiteit van Utrecht en energiemaatschappijen zoals het Franse Engie en Eneco zijn partners in de onderzoeksprojecten.

,,Het is niet goed bekend hoe de ondergrond er in Midden-Nederland precies uit ziet. In het noorden en zuiden van het land hebben we als Nederland een goed beeld in verband met olie- en gaswinning. Nu willen wij weten of geothermie in de provincie haalbaar is'', zegt Raats. Het zoeken naar een geschikte plek waar tot twee tot drie kilometer diepte naar het hete water geboord kan worden, hangt onder meer af van de bodemstructuur, de aanwezigheid van grondwater en hoe heet het water op die diepte precies is. Ook wordt gekeken of in de nabije omgeving wel vraag is naar warmte. De bron en de afzetmarkt mogen tenslotte niet te ver uit elkaar liggen.

In samenwerking met indebuurt Woerden