Volledig scherm
Het Kunstpark van enkele jaren geleden. Van afval is een grote vlinder gemaakt in het Westdampark. © Rianne den Balvert

Koning Willem-Alexander zegt helaas af voor Kunstpark Woerden

Helaas, koning Willem-Alexander is verhinderd om bij het Kunstparkfestival in het Woerdense Westdampark te zijn. Dat heeft de persoonlijk adviseur van de koning laten weten. De uitnodiging volgde na een briefwisseling met het koningshuis over het, voor één dag, uitroepen van de onafhankelijkheid in het Westdampark.

De organisatie is weliswaar teleurgesteld maar zal nog wel een nette reactie geven, zegt een van de organisatrices Marcha van den Berg. ,,Wij laten de koning weten dat hij altijd welkom is om bij het Kunstpark aanwezig te zijn. Hij mag uiteraard zijn gasten meenemen.’’ 

Vrijheid

Een vrijstaat geeft het gevoel van vrijheid, zegt de organisatie van het Kunstpark dat op 8 september in het Westdampark wordt gehouden samen met Akoestival. ,,Wij hebben geprobeerd het voor elkaar te krijgen en hebben daarvoor hele interessante mensen gesproken’’, zegt Marcha van den Berg.

De uitnodiging aan koning Willem-Alexander om aanwezig te zijn op het Kunstparkfestival volgde na een briefwisseling met het kabinet van de koning. De organisatie van het Kunstpark wilde voor een dag het Westdampark uitroepen tot een vrijstaat. ,,Het is toch ultieme vrijheid?’’, zegt Van den Berg. ,,Het begint met een ideetje en daar gaan wij mee aan de slag. Een ministaatje in Woerden.’’ 

Om de onafhankelijkheid uit te roepen moet een enorm lange weg afgelegd worden. Niet alleen de koning heeft er iets over in te brengen, ook het Ministerie van Binnenlandse Zaken en uiteindelijk de Verenigde Naties. Het plan strandde bij het kabinet van de koning. ,,Wij zijn wel veel wijzer geworden. Enorm interessant om te zien hoe het werkt. We hebben veel deskundigen hier over gesproken’’, zegt Van den Berg.

Quote

Het begint met een ideetje en daar gaan wij mee aan de slag. Een ministaat­je in Woerden

Marcha van den Berg

Tentoonstelling

De organisatie van Kunstpark gaat nog bekijken of zij het proces van onafhankelijk worden op een aardige wijze ten toon kan stellen tijdens het festival. 

Vooralsnog komt koning Willem-Alexander dus niet. ,,De vele reeds aangenomen uitnodigingen laten het honoreren van nieuwe verzoeken op en rond 8 september niet toe. Ik hoop dat de festiviteiten aan uw verwachtingen voldoen’’, zo luidt het antwoord van de persoonlijk adviseur van de koning. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden