Volledig scherm
© Gemma Kerster

Koperen beelden zijn niet veilig in Harmelen

In Harmelen hebben in korte tijd koperdieven twee keer toegeslagen. Vannacht is het beeld van een koperen haan bij basisschool de Horizon van zijn sokkel gezaagd. Twee weken eerder zijn ook al twee koperen beelden van de naastgelegen basisschool de Fontein gestolen. Een van de beelden was ook hier afgezaagd.

Beide Harmelense scholen zitten in een cluster met de Notenbalk. Op het speelplein bij deze school staat ook een koperen beeld.

De verbazing bij het personeel van de openbare basisschool de Horizon vanochtend was groot toen hun mascotte, de koperen haan, er plotseling niet meer stond. ,,Het is zo misselijk. Het ding staat er al 55 jaar en is drie keer verhuisd’’, reageert conciërge Gemma Kerster.

Loeizwaar

De haan is ongeveer een meter groot en loeizwaar, aldus Kerster. Het kunstwerk staat op een betonnen voet. Om het te verplaatsen, is een hijskraan nodig.

Twee weken eerder, eind vorige maand, trof de naastgelegen christelijke basisschool de Fontein hetzelfde lot. Hier staan al jaren twee koperen beelden van knikkerende kinderen bij de school. Maar ook die waren in een klap verdwenen. Van de diefstal heeft de school aangifte gedaan bij de politie.

De Notenbalk zit samen met de Fontein en de Horizon in een cluster aan de Hendriklaan. Een medewerkster van deze school reageert geschrokken op de diefstal van de koperen beelden bij de beide buren.,,Gelukkig staan onze beelden er nog.’’ Ze weet niet hoe ze die nou zou moeten beschermen tegen eventuele diefstal.

De koperen beelden hebben de drie scholen kado gekregen van de  gemeente. Die laat weten 'gepaste‘ maatregelen te hebben genomen om diefstal van de beelden bij de Notenbalk te voorkomen. 

In samenwerking met indebuurt Woerden