Volledig scherm
Hans van Ommeren in Woerden. © Stephan Tellier

Kunstenaars rouwen om dood meesterfotograaf Van Ommeren (70)

Hans van Ommeren, meesterfotograaf uit Woerden, die tientallen anderen het vak leerde, is gisteren op 70-jarige leeftijd overleden. De kunstwereld rouwt om de man die een leven lang speelde met licht.

Van Ommeren maakte furore als reclamefotograaf. Na die carrière verwierf hij grote bekendheid met zijn werk 'Troostbomen'. Volgens Woerdenaar Aart Sliedrecht, een goede vriend van Van Ommeren, verliest de stad niet alleen een meesterfotograaf maar ook een meester in het printen van fotografie. ,,Zoals hij foto's kon printen op papier, kon niemand.''

Behalve dat hij veel fotografen in zijn stad opleidde via de Volksuniversiteit was Van Ommeren ook nauw betrokken bij het Stadsmuseum en de Rotary. Toen het Stadsmuseum grote uitgeprinte beelden van Leo Gestel in het centrum op wilde ophangen wisten ze dat ze bij Van Ommeren moesten zijn. Sliedrecht: ,,Als het om foto's printen ging was Van Ommeren een meester.''

Van Ommeren werkte vanaf zijn zestiende in de Woerdense fotozaak van Jaap van der Vooren, volgde een foto-opleiding en liep stage bij de hoffotograaf Max Koot, die onder andere de huwelijksfoto's van Beatrix en Claus maakte.

Na een succesvolle carrière als reclamefotograaf ,werkend vanaf de Bierbrouwersweg, hield Van Ommeren zich bezig met eigen kunstprojecten. Bekend werd hij door zijn serie 'Troostbomen': foto's die Van Ommeren door middel van zelfgebouwde beweegbare lenzen maakte van bomen bij zijn vakantiehuis in de Dordogne.

Sinds een jaar werkte Van Ommeren aan het boek 'Landwerk' met dichter Willem Jacobs. Hij is verslagen door het overlijden van Van Ommeren die al enige tijd leed aan kanker. ,,Vorig jaar heb ik Van Ommeren mijn gedichten laten horen. Hij was erdoor geraakt en zocht er oude beelden uit zijn jeugd bij met daarop hard werkende boeren en andere arbeiders voor het boek Landwerk'', vertelt Jacobs. ,,Ik noemde hem altijd een lichtarbeider'', zegt Jacobs geëmotioneerd.

Cultuurprijs

Het boek waarin de foto's op flinterdun Japans papier zijn geprint was bijna af. ,,Zoals Van Ommeren kon spelen met het licht op de foto's van de 'Troostbomenserie', dat is echt geweldig mooi'', zegt Jacobs vol ontzag. ,,Die foto's gingen zo voor ruim tienduizend euro over de toonbank.''

Mark van Leeuwen, onder anderen van stichting de Kult Kompagnie en Nachtcultuur, heeft met Hans van Ommeren gestreden om de Cultuurprijs 2013 in Woerden. ,,Hij heeft die prijs toen meer dan terecht gewonnen. Hans ging in zijn werk altijd uit van kwaliteit en stond open voor uitdagingen. Hij wilde altijd iets nieuws.”

In samenwerking met indebuurt Woerden