Laatste reizigers na ruim vijf uur bevrijd uit stilstaande trein

TREINEN STRANDEN in WOERDENEr rijden de hele dag geen trein meer tussen Gouda en Utrecht, meldt NS. Een kabelbreuk zorgt in Woerden vanaf de vroege ochtend voor grote problemen op het spoor. Vier treinen waren gestrand in de polder bij Woerden en konden niet verder rijden. In de treinen en op het station moesten honderden reizigers uren wachten op wat komen ging.

Quote

We hebben geluk gehad. Het had ook slechter af kunnen lopen

Inzittende getroffen trein

ProRail heeft de diverse brokstukken van de kabel opgeruimd en is begonnen met de herstelwerkzaamheden. De bovenleiding is over een lengte van 150 meter zwaar beschadigd.

Passagiers van twee treinen werden na respectievelijk twee en vier uur bevrijd. De eerste trein, met zo'n 900 mensen aan boord, werd rond 11.00 uur naar station Woerden getrokken door een locomotief. Inzittenden van de andere trein moesten per loopplank overstappen naar een sneltrein die ze naar station Woerden bracht.  

Reizigers van de laatste trein hebben ongeveer zes uur gewacht voor ze uit het gestrande voertuig werden gehaald. Rond 15.00 uur kwamen zij aan op station Gouda.

Brokstukken

Honderden inzittenden in de trein die rond 08.45 uur over het spoor tussen Gouda en Woerden reisden waren getuigen van de kabelbreuk. ,,Het was een enorme herrie, ik dacht dat de trein ontspoorde'', vertelt Inge van den Blink, inzittende in de voorste getroffen trein. ,,We zijn ons rot geschrokken. Sommige passagiers hebben de kabelstukken voorbij zien komen. Er zijn ook brokken door de voorruit gegaan en daarbij is de machinist lichtgewond geraakt, vertelde de conducteur ons net. Langs het spoor zijn de brokstukken zichtbaar. In de eersteklascoupé hangt een groot brok voor het raam. We hebben geluk gehad beseffen we. Het had ook slechter af kunnen lopen.''

Locomotief

Van den Blink schat dat er ruim duizend mensen zijn getroffen in de treinen. ,,In mijn trein zitten al zo'n driehonderd mensen en achter ons staan nog een aantal treinen. Er komt straks een locomotief op het spoor hiernaast. Dan gaan alle deuren open, stappen we over en worden we afgezet op station Woerden."

Ook op station Woerden is het ontzettend druk met reizigers die staan te wachten.  Naar verluidt gaat het om zo'n honderd mensen. Er zijn stopbussen ingezet. De herstelwerkzaamheden aan het spoor gaan waarschijnlijk tot morgenochtend duren. 

Bekijk hieronder diverse foto's van de situatie in Woerden

Volledig scherm
© Prorail
Volledig scherm
Medewerkers van ProRail overleggen terwijl mensen in de trein zitten. Op de voorgrond een brokstuk © 112MediaUtrecht
Volledig scherm
De gestrande trein in de polder bij Woerden. De trein staat vlak voor afrit Woerden op snelweg vanuit Bodegraven. © AD
Volledig scherm
Personeel van RroRail langs het spoor © AD
Volledig scherm
Schade in de getroffen trein © AD
Volledig scherm
De door een kabel getroffen trein. Hier ging de kabel door de voorruit © AD
Volledig scherm
Brokstukken voor de trein bij Woerden © 112MediaUtrecht
Volledig scherm
Een brokstuk van de kabel hangt voor het raam van de eerste klasse © AD
Volledig scherm
Brokstukken langs het spoor © AD
Volledig scherm
© Privefoto
Volledig scherm
Tientallen mensen wachten op het perron in Woerden © 112MediaUtrecht

In samenwerking met indebuurt Woerden