Volledig scherm
Het grote Lichtmonument in Rotterdam. De lichtjes zijn inmiddels verdeeld onder verschillende gemeenten. © ROBIN UTRECHT

Lichtmonument onthuld in Woerden, morgen is het 75 jaar na bevrijding Auschwitz

HerdenkingDe lichtjes gaan aan. Aan de Prins Bernhardlaan in Woerden is vrijdagavond het tijdelijke monument onthuld: Levenslicht. Elk jaar wordt rond deze tijd stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. 

Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument, bestaande uit 500 steentjes, ontworpen door kunstenaar en uitvinder Daan Roosegaarde. Het  lichtmonument staat niet alleen in Woerden, maar ook in 169 andere gemeenten waar de vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden. In Woerden ligt het monument aan de Prins Bernhardlaan. 

Na een welkomstwoord heeft burgemeester Victor Molkenboer een korte toespraak gehouden namens het Woerdense gemeentebestuur. De plechtigheid eindigde met twee minuten stilte. Aansluitend was er gelegenheid om bloemen of, zoals de Joodse traditie wil, een kiezelsteentje bij het monument te leggen. 

Donderdagavond 16 januari is het monument met een diameter van 20 meter bestaande uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen –gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland- eenmalig gepresenteerd aan de Maas in Rotterdam. Hierna zijn de stenen verdeeld over de 170 deelnemende gemeenten. De bijeenkomst in Woerden is georganiseerd door de Stichting 4 en 5 mei Woerden, waarvan oud-politicus Jelle IJpma bestuurslid is: ,,Het idee is dat als je boven Nederland zou vliegen, je een heel netwerk van plaatsen ziet waar Joden zijn weggevoerd.” De steentjes liggen er tot en met 2 februari. 

In samenwerking met indebuurt Woerden