Volledig scherm
Leerling Tim, van het Veenlanden College, sleutelt aan de laser. Op de achtergrond maakt docent Bart Kappé met leerlingen software voor robots © Marnix Schmidt

Liever bezig met techniek dan hangen met vrienden

De passie voor techniek druipt er vanaf bij Makerspace op het Veenlanden College. Mede dankzij de bevlogen docent Bart Kappé.

Terwijl andere leerlingen op straat hangen met vrienden of het weekend inluiden, kiezen de leerlingen van de Makerspace op het VeenLanden College in Mijdrecht ervoor om hun vrije vrijdagmiddag op school te spenderen. In een team van techniekliefhebbers bouwen ze aan een lasersnijmachine en robotballon Ollie.

Waar de school op vrijdagmiddag verlaten is, is het natuurkundelokaal wekelijks gevuld met zo'n twaalf leerlingen die met elkaar aan de slag gaan met technische projecten. Ze worden door niemand verplicht; de enthousiastelingen komen vrijwillig hun hersens kraken over robotische en elektronische dilemma's.

Projectleider is 16

NLT- en science docent Bart Kappé en technisch onderwijsassistent Kees begeleiden de lessen en ondersteunen de leerlingen waar dat nodig is, maar leiden de projectmiddagen niet.

Sophie (16) is de projectleider. ,,Bij mij melden de leerlingen zich af als ze een keer niet kunnen, ik maak de afspraken met de bedrijven waar we mee samenwerken en ik bewaak de voortgang van de projecten.'' Nu werkt het team aan de bouw van een lasersnijmachine, waarmee ze in de toekomst onderdelen op maat kunnen snijden voor nieuwe projecten.

Quote

Alles wat ik hier doe, heb ik mezelf geleerd via YouTube

Nand

De leerlingen halen de meeste kennis uit een grote online databank waar anderen hun filmpjes en beschrijvingen van technische projecten delen. Technieken worden vooraf bekeken op YouTube en indien nodig weet Google de rest. Er komt geen boek meer aan te pas.

Luc (13) en Nand (15) maken samen een 3D-tekening van een benodigd onderdeel dat vervolgens via de 3D printer gemaakt wordt. ,,Alles wat ik hier doe, heb ik mezelf geleerd via YouTube'', vertelt Nand. ,,Techniek is echt mijn passie. Ik hoop dat ik later mijn eigen bedrijfje kan starten met iets in een technische richting.''

Technische kant

Ook Qhushi (14) wil later de techniek in. ,,Ik wil graag Aerospace Enginering gaan studeren'', zegt hij. ,,Ik zit nu in mavo 3, maar hoop echt door te groeien naar de hogere technische kant.''

Quote

Ik hou toch niet van hangen op straat

Qhushi

In de Science Class mag Qhushi al een begin maken met zijn droom in de vliegtuigindustrie. ,,Voor de Open Avond van onze school bouw ik aan robotballon Ollie. Dat is een ballon met sensoren erin; hij behoudt zelf afstand tot alle voorwerpen om zich heen en als je in je handen klapt, vliegt hij naar je toe. Ik vind het echt te gek om daaraan te kunnen meebouwen en bovendien hou ik toch niet van hangen op straat. Ik ben hier elke vrijdagmiddag, maar ook elk tussenuur. Voor mij is er echt niets leukers dan techniek.''

In samenwerking met indebuurt Woerden