Volledig scherm
Tijdens een ‘staatbanket’ eerder dit jaar stonden de inwoners van Hekendorp stil bij de aanhouding van Wilhelmina van Pruisen in Hekendorp. © Rianne den Balvert

‘Liever geen Airbnb-toestanden in Hekendorpse sluiswachterswoning’

Inwoners van Hekendorp zijn bang voor Airbnb-achtige toestanden in het dorp nu een Amsterdamse vereniging de bekende sluiswachterswoning wil verhuren. 

Als het aan de Vereniging Hendrick de Keyser uit Amsterdam ligt, begint de vereniging zo snel mogelijk met de verhuur van het  sluiswachtershuis in Hekendorp. Omwonenden zien die plannen liever helemaal niet van de grond komen. 

Zoals de directe buurman, Richard Grootbod, die sinds een aantal jaren in Hekendorp woont en wiens tuin grenst aan de sluiswachterswoning. Hij wil niet dat maandenlang elk weekend een andere groep mensen vakantie viert in de tuin die grenst aan zijn woning en heeft bij de gemeente bezwaar ingediend. ,,De gemeente Oudewater heeft  bijna geen restricties opgelegd aan de Vereniging Hendrick de Keyser. Dat betekent dat alles mogelijk is in Oudewater. Dorpsgenoten die hun woning ook willen verhuren als logeeradres zijn nu  heel benieuwd naar de mogelijkheden.’’ 

Grootbod en andere buren vrezen naast geluidsoverlast ook parkeerproblemen in de smalle straten van het kleine dorpje bij Oudewater.

De sluiswachterswoning is bekend geworden door de aanhouding van prinses Wilhelmina van Pruisen, de echtgenote van stadhouder Willem V die op reis was naar Den Haag. Wilhelmina wilde op 28 juni 1787 de opstandige patriotten een halt toeroepen, maar het waren de patriotten die haar tegenhielden in de nabijgelegen buurtschap Bonrepas. 

Ze begeleidden haar naar Hekendorp waar ze een tijdje gevangen werd gehouden in een boerderij. Op de schoolplaat van deze gebeurtenis, die tientallen jaren in menig klaslokaal heeft gehangen, staat de sluiswachterswoning ook afgebeeld.

Verbouwing

Voor Vereniging Hendrik de Keyser is de woning, door die aanhouding, een belangrijk bezit. ,,Voor liefhebbers van geschiedenis is een verblijf in de woning een mooie gelegenheid om die aanhouding weer te beleven”, vertelt Isja Finaly van de Vereniging Hendrick de Keyser. De vereniging wil het pand eerst nog verbouwen tot een duurzamer pand en de inrichting terugbrengen naar zoals het vroeger was. 

Maar die verbouwing laat nog even op zich wachten. Op dit moment wordt het pand permanent bewoond door huurders.  ,,De huidige  huurders blijven tot de bouwvakantie van volgend jaar. Daarna gaan we verbouwen. Daar hebben we zo’n acht maanden voor uitgetrokken, dus de daadwerkelijke verhuur van de woning als vakantielocatie kan pas in 2021 beginnen’’, vertelt Finaly. 

Gemeente Oudewater laat weten op dit moment niet te kunnen reageren, maar wil wel later op de zaak ingaan. Tot woensdag kunnen bewoners bezwaar indienen. De buurtbewoners hebben bezwaar ingediend op de eerder gevolgde procedure. De bestuursrechter gaat zich hierover buigen. 

Buurtbewoner Richard Groothoofd verwacht overigens niet direct veel jongeren. ,,Wellicht komt er veel Omroep-Max-publiek.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden