Volledig scherm
Loes Ypma, die sinds kort werkt als voorzitter van het college van bestuur van onderwijsvereniging Verus, doet afstand van haar raadszetel. © VERUS

Loes Ypma geeft Woerdense zetel terug

Hoewel Loes Ypma, lijstduwer van Progressief Woerden, met voorkeursstemmen een plek in de Woerdense gemeenteraad heeft bemachtigd, geeft ze haar zetel terug. ,,Dat heeft zij vooraf al aangegeven", aldus lijsttrekker Marieke van Noort.

De 38-jarige Ypma, die van 2007 tot 2012 wethouder in Woerden was én daarna tot 2017 Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid, stond als lijstduwer op de twintigste plek van de kandidatenlijst van Progressief Woerden. De partij behaalde afgelopen woensdag vier zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen. Omdat in Woerden 204 stemmen genoeg is om met voorkeursstemmen in de raad te komen, leveren de 270 op Loes Ypma uitgebrachte voorkeursstemmen haar automatisch een raadszetel op. Hoewel zij hierdoor de plek inneemt van de nummer vier op de kandidatenlijst, Marguerite Boersma, geeft Ypma haar zetel terug.

Quote

Loes heeft vooraf al aangegeven af te zien van een raadszetel

Marieke van Noort

,,We zijn Loes dankbaar dat ze onze lijst wilde duwen, maar ze heeft vooraf al aangegeven in dat geval af te zien van haar zetel", reageert lijsttrekker Marieke van Noort. ,,Ze heeft sinds een paar maanden een hele leuke baan bij onderwijsstichting Verus." Ook voor een eventuele wethouderspost zou Ypma niet in de race zijn. Wie dat wel is, wil Van Noort niet zeggen.

Doordat Ypma afstand doet van haar zetel, komt Marguerite Boersma toch in de gemeenteraad namens Progressief Woerden. De andere drie raadsleden zijn Marieke van Noort, Jelmer Vierstra en Coby Franken.

In samenwerking met indebuurt Woerden