Volledig scherm
© ANP

Loes Ypma wethouder in Almere

Loes Ypma wordt de nieuwe PvdA-wethouder in Almere. Ze wordt aanstaande donderdag geïnstalleerd, tijdens de laatste raadsvergadering voor de zomerreces.

Ypma (38) volgt Tjeerd Herrema op. Die legde vorige maand zijn functie neer omdat de coalitiepartijen VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie het vertrouwen in hem zouden hebben opgezegd.

De PvdA ging na het vertrek van Herrema op zoek naar iemand met ervaring, een groot portefeuille en iemand die een betrokken burger en echte sociaal democraat is. Zo kwamen zij bij Ypma uit, die raadslid en wethouder is geweest in Woerden. Eerder bedankte Lea Bouwmeester, oud-Tweede Kamerlid, nog voor de eer. 

Deels in Woerden

Volgens Leida Höhle van de PvdA in Almere gaat Ypma deels in Almere en deels in Woerden wonen. Dat zegt Höhle in een gesprek met Omroep Flevoland. De man van Ypma, Jelmer Vierstra, is gemeenteraadslid in Woerden. 

Momenteel is Loes Ypma voorzitter van het college van bestuur van Verus, de vereniging voor Katholiek en christelijk onderwijs. In 2007 begon Loes Ypma als wethouder in Woerden namens Progressief Woerden. In 2012 maakte ze de overstap naar de landelijke politiek, toen ze namens de PvdA lid werd van de Tweede Kamer. Dat deed ze tot 2017.

In samenwerking met indebuurt Woerden