Volledig scherm
Lorena Wiebes (oranje fiets) wint de sprint van het peloton en eindigt als derde). © Orange Pictures

Lorena Wiebes verliest Nederlandse titel in Montferland

Het is Lorena Wiebes niet gelukt om in Montferland haar Nederlandse juniorentitel te prolongeren. Lange tijd leek het daar wel op, maar in de slotfase vervlogen de kansen. De Mijdrechtse moest genoegen nemen met brons.

De 83 kilometer lange titelstrijd over het 16 kilometer lange parcours met heuvels als de Muur van Zeddam en 't Peeske kreeg pas aan het einde enige inhoud. Outsider Meike Uiterwijk Winkel uit Echten verschalkte de favorieten en reed solo naar de rood-wit-blauwe trui. Op 21 seconden bemachtigde Ingrit Verhoeff uit Groot-Ammers het zilver en weer 15 seconden later won Lorena Wiebes de sprint van het peloton: derde.

,,Jammer, want ik had de kampioenstrui graag willen behouden", reageerde Wiebes. ,,Maar het zat er niet in, want niemand wilde het gat naar Uiterwijk dichtrijden. Toch gun ik haar de titel wel. Ze was lange tijd uit de competitie wegens overtraining en haalde nu weer een goed niveau. Twee uur lang dacht ik dat het wel goed zat, want er waren nauwelijks vluchtpogingen. Nu richt ik me op het Europees kampioenschap."

Aanval

Quote

Ik kwam er goed vanaf, maar besloot om geen risico's te nemen en niet mee te sprinten

Mathijs de Leng

Er werd met een beschuldigende vinger gewezen naar het sterke Volendamse Team Beet It dat met de kopvrouwen Marit Raaijmakers, Bente van Teeseling (Abcoude), Amber van der Hulst (Hazerswoude) en Mylene de Zoete geen pogingen deed om Uiterwijk te achterhalen. Ploegleider Carlo Raaijmakers had het graag anders gezien. ,,Mijn meiden hadden eerder voor de aanval moeten kiezen", aldus Raaijmakers. ,,We hadden onze numerieke meerderheid moeten uitbuiten. Het zat er niet in, dus de koers sudderde voort. Jammer, want nu bleven we met lege handen achter."

Van der Hulst zag vooraf op tegen de heuvels maar die vrees bleek onterecht. ,,Ik ging er vlot over", reageerde Van der Hulst. ,,Op het einde lieten mijn sprintbenen me echter in de steek. Met de twintigste plaats als resultaat. Mylene de Zoete scoorde met haar vierde plek het beste voor Beet It. Toch een podiumplek. Teleurstellend." Anne de Ruiter uit Polsbroek van Team Kuota werd achtste. Ook zij hekelde het saaie koersverloop en richt zich op het NK tijdrijden van woensdag. De Ruiter moet dan afrekenen met Marit Raaijmakers.

Ontsierd

Junior Mathijs de Leng uit Boskoop ontsnapte op de Muur van Zeddam met favoriet Daan Hoole. Toen die vlucht strandde, probeerde De Leng het twee ronden voor het eind nog een keer met vier anderen. Ook die poging duurde niet lang. ,,Wanneer je niets probeert, weet je zeker dat het niets wordt", blikte de aanvaller terug. ,,De finale werd ontsierd door vele valpartijen. Ik kwam er goed vanaf, maar besloot om geen risico's te nemen en niet mee te sprinten."

Bij de nieuwelingen-meisjes besloot de Woerdense Eline van Rooijen het NK als tiende.

In samenwerking met indebuurt Woerden