Volledig scherm
Foto ter illustratie. © EPA

Losgebroken husky doodgeschoten door politie in Abcoude: 'Ik ben teleurgesteld'

,,Dit had niet zo hoeven gebeuren’’, zegt een teleurgestelde Mirjam Bosman, voorzitter van dierenambulance De Ronde Venen. Afgelopen zondag werd in Abcoude een husky doodgeschoten door de politie, omdat het dier vee en zwanen aangevallen zou hebben.

Zondag kreeg de politie een melding dat er een losgebroken hond in het weiland bij de Winkeldijk liep. ,,Het dier droeg geen halsband en zou achter koeien, schapen en zwanen aanzitten’’, aldus een woordvoerder van de politie. De hondenbrigade kwam ter plaatse en heeft anderhalf uur lang geprobeerd het dier te lokken. Dat lukte niet, dus werd de hond doodgeschoten. 

Afgemaakt

,,De hondengeleider heeft al ruim dertig jaar ervaring. Het vangen van de hond lukte niet en de geleider was bang dat de hond de aangrenzende snelweg op zou schieten'', zegt de politiewoordvoerder. Volgens haar is er een koe in haar poot gebeten, waardoor het dier waarschijnlijk afgemaakt moet worden.

Quote

Husky’s zijn goedzakken naar mensen toe, ze bijten niet zomaar

Mirjam Bosman

 Bosman, zelf gediplomeerd kynologisch instructeur en eigenaar van husky’s, is vooral teleurgesteld dat de politie de hulp van de dierenambulance niet heeft ingeschakeld. ,,Wij kregen pas een melding toen de hond dood was. Of we het lichaam op konden halen. Dit had totaal anders kunnen lopen. Wij hebben de kennis in huis, zijn zelfs gespecialiseerd in losgebroken honden, dus we hadden een poging kunnen wagen de hond te vangen zonder dat er geschoten hoefde te worden. Het is echt jammer dat er geen gebruik is gemaakt van die kennis.’’

Vernietigen

Niet één schot, maar vier kogels hebben een einde gemaakt aan het leven van de losgebroken husky, vertelt de politiewoordvoerder. ,,De pogingen om hem te vangen lukten niet. Uiteindelijk is er besloten de hond dood te schieten om meer schade te voorkomen’’, bevestigt de politiewoordvoerder. ,,Ik hoorde dat er geschoten is omdat de husky zijn tanden ontblootte. Maar husky’s zijn goedzakken naar mensen toe, ze bijten niet zomaar’’, aldus Bosman.

Zij vervolgt: ,,Wij werden dus achteraf gebeld, of we het lichaam konden halen. Wat het verhaal nog vreemder maakt, is dat er tegen ons gezegd is het lichaam te vernietigen. Terwijl er een onderzoek komt. Maar die onderzoekers kunnen het lichaam dus niet meer zien. Die husky had zelfs een schotwond in zijn neus!’’ Bosman wil graag in gesprek met de politie, maar dat gesprek heeft nog niet plaatsgevonden. ,,Ik hoop dat ze in gesprek willen, want wij hadden iets kunnen beteken afgelopen zondag. Wij hadden na het eerste schot een vangstok om zijn nek kunnen doen, dan had de hond nu misschien nog geleefd. De politie laat onze kennis onbenut en dat is erg zonde.’’

De woordvoerder van de politie bevestigt dat er een onderzoek gaande is, omdat het een schietincident betreft. Of het tot een gesprek met de dierenambulance komt, is niet duidelijk. 

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Woerden