Mario's naam is nu vereeuwigd in Tuin van Bezinning

Vijf maanden na zijn overlijden heeft agent Mario Prosperi een plek gekregen in de Tuin van Bezinning. Vandaag herdachten collega’s en nabestaanden de Boskoper bij het nationaal monument voor omgekomen politiemensen. 

Waakzaam, dienstbaar en ook kwetsbaar”, omschrijft korpschef Erik Akerboom agent Mario Prosperi in zijn toespraak. In de Tuin van Bezinning gaan de gedachten uit naar Prosperi. De 36-jarige Boskoper overleed op 9 januari, nadat hij tijdens de jaarwisseling aangereden werd in Den Haag. Hij was tijdens het ongeval aan het werk. Zoals alle politiemensen die vandaag herdacht worden.

Quote

Mario’s ongeluk heeft ons weer duidelijk gemaakt dat gevaar op de loer ligt bij dit werk

Melissa de Vreede, hoofdagente

„Het is wrang en triest dat ze hun bijdrage aan een veilige samenleving met de dood hebben moeten bekopen”, zegt Siebe Riedstra, secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Herinnering

Het nationaal monument in Warnsveld werd in 2006 geopend als herinnering aan alle politiemensen die na de Tweede Wereldoorlog het leven lieten tijdens hun werk, door een ongeval of door geweld. Bij de opening telde het monument 141 namen. Sindsdien worden bijna jaarlijks één of meerdere namen bijgeschreven. In 2012 nog die van Lucas Kuijten, de motoragent uit Amersfoort die in september 2011 bij een eenzijdig ongeval in Oudewater overleed. Hij werd 34 jaar.

Elk jaar op de tweede donderdag in juni worden alle nabestaanden uitgenodigd. Bij de twaalfde herdenking is een speciale rol voor Karin Slappendel, de vriendin van Prosperi. Samen met korpschef Akerboom legt zij een bloemenkrans bij het monument.

Akerboom omschrijft Prosperi als ‘een relaxte rots in de branding, goed van de tongriem gesneden, ad rem en levenslustig’: „Iemand die van jongs af aan maar één droom had: bij de politie werken.” Een baan die volgens Akerboom een keerzijde heeft. „We weten dat elke dienst kan eindigen in een drama.”

Diepe sporen

Volgens de korpschef laat het overlijden van Prosperi diepe sporen na op het politiebureau aan De Heemstraat in Den Haag waar hij sinds 2010 werkte. Dat beaamt Melissa de Vreeden. De 25-jarige hoofdagente werkte 4,5 jaar samen met Prosperi en was behalve een collega ook bevriend met hem. „Elke dag als ik mijn dienst begin, word ik weer met mijn neus op de feiten gedrukt dat Mario er niet meer is.”

De Vreeden zegt zijn aanwezigheid en humor het meeste te missen. „Hij kon het niet nalaten om je in de maling te nemen.”

In het tienkoppige team waarin Prosperi werkte, heeft hij nog altijd een belangrijke plek. „We dragen op het veiligheidsvest onder ons uniform allemaal een foto van hem bij ons. Dicht bij ons hart.”

Afsluiting

De herdenkingsceremonie in Warnsveld is voor De Vreeden een moment waar ze naartoe leefde. „Na de verschillende condoleances en de uitvaart op 19 januari is dit het laatste stukje om een periode helemaal af te sluiten.”

De hoofdagente is zichtbaar onder de indruk van de plechtige ceremonie die ze nooit eerder bijwoonde. ,,Het is vervelend om hier om deze reden te zijn, maar tegelijkertijd is het een mooi en indrukwekkend eerbetoon. Niet alleen aan Mario, maar ook aan alle andere omgekomen collega’s.”

Toch zijn de stilte en het verdriet ook confronterend. „Mario’s ongeluk heeft ons weer duidelijk gemaakt dat gevaar op de loer ligt bij dit werk. En dat je altijd scherp moet zijn. Op jezelf en op elkaar.”

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD

In samenwerking met indebuurt Woerden