Volledig scherm
PREMIUM
Juf Irene Jansen geeft een les mediteren aan de leerlingen van de middenbouw van Jenaplanbasisschool De Kring in Woerden. © Rianne den Balvert

Meditatie ontstrest leerlingen tijdens feestdagen

De leerlingen van groep 3/4/5 ‘De Vogels’ van Jenaplanschool De Kring in Woerden liggen op de vloer van hun klaslokaal. Juf Irene geeft een les mediteren om de leerlingen te ontstressen tijdens de drukte rondom Sinterklaas en kerst.

Quote

Nu ga je in je eigen tempo weer omlaag, langs de bonenstaak. Je mag zelf kiezen of je dat vliegend doet of via de langste glijbaan van de wereld

Juf Irene

Juf Irene geeft de klas van tevoren een opdracht. ,,Tijdens het mediteren ga ik een verhaal vertellen. Het is aan jullie om daar een foto bij te bedenken.” Ze vraagt of iedereen die mee wil doen, gaat liggen. De leerlingen doen dit gedwee, maar als ze zien dat Kasper toch niet mee wil doen, volgen er drie andere jongens die ook blijven zitten. ,,Geen probleem”, vindt Irene. ,,Dan weet je van jezelf dat je het nog lastig vindt.”

Juf Amina zet een playlist met Tibetaanse muziek op. ,,Ogen dicht, ontspan je lijf.” Juf Irene noemt stuk voor stuk een lichaamsdeel op dat de leerlingen moeten ontspannen. Benen, armen, buik, gezicht. ,,Stel je voor dat je een toverboon geplant hebt. Je kijkt naar buiten en daar staat een gigantische bonenstaak. Die gaan we beklimmen.” Voor sommige leerlingen is het stil liggen lastig. Een paar spartelen met hun benen en gaan van hun rug op hun buik liggen. Anderen zie je stiekem hun ogen open doen om te kijken naar klasgenootjes. Toch lijkt het, gedurende het verhaal van de juf, dat steeds meer kinderen de rust vinden.

In samenwerking met indebuurt Woerden