Volledig scherm
Stanley van Dijk (links) en Joris Olthuis wagen zich aan een broodje met sprinkhanen, meelwormen en krekels tijdens de aardrijkskundeles van 3 havo van het Minkema College. © Rianne den Balvert

Meelwormen smaken naar droge cracker

,,Oh, de meelwormen!”, roept een leerling verschikt als ze de klas binnenkomt. De aardrijkskundeles van klas 3 havo-b van het Minkema College bestond vanmorgen uit insecten proeven. Op het menu: meelwormen, krekels én sprinkhanen.

Alle derde klassen krijgen insecten voorgeschoteld vanwege het honderdjarige bestaan van de school. Deze maand is het thema ‘aarde’ en verzorgen de docenten aardrijkskunde en biologie deze jubileumactiviteit.

Proteïnen

Quote

De bovenkant van een roze koek wordt gemaakt van luizen­bloed en in tomatenket­chup zitten fruit­vlieglar­ven

Ronald van Beek, leraar aardrijkskunde Minkema College

,,Insecten zijn toch het voedsel van de toekomst”, vertelt docent Ruud van Beek. ,,Het is niet alleen gezond door de proteïnen en vitaminen die erin zitten, maar ook veel duurzamer. Insecten nemen veel minder ruimte in dan koeien dus het helpt om onze ecologische voetafdruk te verminderen.”

De meeste leerlingen gruwelen bij het idee dat ze straks een sprinkhaan gaan verorberen. ,,Als jullie denken dat je nog nooit een insect op hebt, heb je het mis”, zegt Van Beek. De bovenkant van een roze koek wordt gemaakt van luizenbloed en in tomatenketchup zitten fruitvlieglarven.” Toch erkent de docent dat insecten eten in Europa nog vrij onbekend is. ,,Hier is ook maar 2 procent van de insecten eetbaar, maar in Afrika is dat 38 procent.”

Duur

Voor deze les heeft Van Beek online drie zakjes gevriesdroogde meelwormen, bandkrekels en sprinkhanen gekocht. ,,Gigantisch duur, ik was 50 euro kwijt.”

Quote

Die sprinkhaan vind ik echt te groot om op te eten

Melehat Heybeli, leerling 3Hb

De leerlingen beginnen met een meelworm. ,,Wel oké”, vindt Sophie Huisden. ,,Het smaakt naar een droge cracker.” Haar klasgenoot Mara Donker slaat over. ,,Ik hoef niet hoor, ik ga liever normaal dood.”

Door de meesten wordt ook de krekel goed gekeurd. De sprinkhaan, duidelijk herkenbaar aan zijn kop en vleugeltjes, is een ander verhaal. ,,Die vind ik te groot”, bedankt Melehat Heybeli. Joris Olthuis en Stanley van Dijk wagen zich er wel aan. ,,Die eerste twee waren wel te doen, maar deze vind ik echt te ranzig”, zegt Stanley, terwijl hij snel een slok water neemt. Joris: ,,Het kraakte en was korrelig, maar leuk om een keer te doen.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden