Volledig scherm
PREMIUM
Peter Versloot (links), Bernhard Weber van de Oudheidkamer en Maartje van Dijk - die een boek schreef over het Kasteel - bij de voormalige tuchtschool voor meisjes dat in het Kasteel van Montfoort was gevestigd. © foto ricardo smit

Meisjes achter slot en grendel in Montfoort

Meer dan een eeuw lang werd het Kasteel in Montfoort gebruikt als tuchtschool en heropvoedingsgesticht voor meisjes. Het leven hier was zwaar en er heerste een streng regime. Geregeld wisten meisjes midden in de nacht uit het kasteel te ontsnappen.

Quote

Ze had altijd twee verschil­len­de versies van haar verhaal

Maartje van Dijk

Schokkend komt de trein tot stilstand op het station Woerden. Het is inmiddels donker geworden en het sneeuwt. Stientje Damen loopt met een koffer in de ene hand en een grote doos in haar andere hand achter een rechercheur aan. Die brengt haar naar de enige plek waar ze nog naartoe kan: de tuchtschool, gevestigd in het Kasteel in Montfoort. De rechercheur klopt op een grote groene deur en er gaat een luikje open. De rechercheur wisselt wat woorden met de man achter het luik en de grote deuren gaan krakend open. ,,Nu ga je ergens heen waar je niet weg kunt lopen", zegt de rechercheur tegen Stientje.

Het verhaal van Stientje Damen vond vermoedelijk plaats ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Als tienermeisje werd ze per trein naar Woerden en vervolgens naar het kasteel in Montfoort gebracht, dat sinds 1859 werd gebruikt als tuchtschool en heropvoedingsgesticht. Ze verbleef er in totaal twee jaar en daarna verliet ze Montfoort.

In samenwerking met indebuurt Woerden