Volledig scherm
Renske Groenendijk (links) en Robine van Engelen. © Fred van Engelen

Meisjes krijgen geen beloning na aantreffen bronzen beeld: ‘De 2000 euro was een lokkertje’

Het bronzen paardje van kunstenaar Gabriël Sterk dat bijna twee weken geleden werd gestolen van het schoolplein van Basisschool De Graaf Jan in Montfoort, is terecht. Robine van Engelen (8) en haar nichtje Renske Groenendijk (9) hebben het beeld zaterdag gevonden in de bosjes naast de school. De meisjes dachten 2000 euro beloning op te strijken, maar het bedrag wordt niet uitgekeerd.

Het ongeschonden beeld is inmiddels overhandigd aan schooldirecteur Eric van der Wal en zal in overleg met de gemeente Montfoort zo spoedig mogelijk worden teruggeplaatst. Op het beeld zijn geen sporen van de mogelijke daders aangetroffen. Het 80 kilo zware en 1,5 meter hoge bronzen veulen is door de dieven met betonnen voet en al uit de grond getrokken. Het kunstwerk is daarna door onverlaten over het 1,5 meter hoge hek rond het schoolplein gesjouwd.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Volledig scherm
Het gestolen bronzen veulen is weer terug. © Gemeente Montfoort

Wagentje

De brute diefstal in Montfoort vond plaats in dezelfde periode dat er ook twee koperen kunstwerken bij twee basisscholen in Harmelen werden ontvreemd. Deze zijn (nog) niet gevonden.

Quote

Ze hadden zich er wel een beetje op verheugd. Ik heb van de kunstenaar begrepen dat de beloning van 2000 euro een lokkertje was

Fred van Engelen

Robine en haar nichtje Renske waren´s middags aan het spelen op het schoolplein van de Graaf Jan school, toen ze iets in de struiken zagen liggen, vertelt Fred van Engelen, vader van Robine. ,,Ze dachten dat het een hut was, maar het was het bronzen paard.’’ Samen met twee agenten heeft van Engelen het kunstwerk zaterdag uit de struiken gehaald. Daarna is het op een wagentje gezet en naar de school gebracht. Hier staat het bronzen beeld tijdelijk.

Kunstenaar Gabriël Sterk is blij dat zijn kunstwerk is aangetroffen, laat hij vanuit zijn woonplaats in Zuid-Frankrijk weten. Hij had niet verwacht dat zijn werk nog heel terug zou komen. Sterk werd zondag door de politie van het heugelijke feit op de hoogte gebracht. Hij noemt het ‘verdacht’ dat het bronzen beeld na 1,5 week ongeschonden vlakbij de school gevonden wordt. Hij sluit niet uit dat de dieven geschrokken zijn van de aandacht in de media voor de diefstal en het beeld weer hebben gedumpt, omdat ze het niet konden verkopen.

Teleurgesteld

Sterk, die het kunstwerk in de jaren 70 heeft gemaakt, had een bedrag van 2000 euro als beloning voor degene die hem het beeldje zou terugbezorgen. Dat is niet gebeurd, zegt hij. Het bronzen paard is bij de politie gebracht. ,,Ik wilde het beeld terugkopen. Ik had gehoopt dat de dieven het mij zouden aanbieden. Had ik de politie ingeschakeld. De 2000 euro was een lokkertje.‘’

Fred van Engelen laat weten dat zijn dochter en haar nichtje teleurgesteld zijn dat ze geen beloning krijgen. ,,Ze hadden zich er wel een beetje op verheugd. Ik heb van de kunstenaar begrepen dat de beloning van 2000 euro een lokkertje was. Het belangrijkste is dat het beeld terug is.’’  

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden