Volledig scherm
Maarten en Sien Busker gingen 90 keer op eigen houtje met hulpgoederen naar Polen. Daar hebben ze ook Lech Wałesa ontmoet. © Leny van den Belt

Met 5 vrienden maakte Maarten een fietstochtje, met maar één doel: verkering zoeken

Met 5 vrienden fietste Amsterdammer Maarten Busker (89) jaren geleden door de Kersenboomgaard in Haarzuilens. Met 5 vriendinnen was daar ook Sien van Vliet (88) uit De Hoef. Ze hadden allemaal hetzelfde doel: verkering zoeken.

Quote

We hebben 18 kleinkinde­ren en 18 achter­klein­kin­de­ren. Binnenkort komen er nog 2 bij

,,Dat is wel gelukt’', zegt Sien. ,,Maar alleen bij ons is het ‘aan’ gebleven.’' Zij was 18 en hij bijna 20. Inmiddels zijn ze 65 jaar getrouwd.

De bruidegom was binnenvaartschipper. ,,Zand en grind voor onder meer Hoogovens.’’ Het paar kreeg vier zonen en drie dochters. Toen ze drie kinderen hadden, wilden ze aan de wal gaan wonen. Het werd Amstelhoek. ,,Daar konden we een bedrijf overnemen.’’ Het bedrijf, Busker Hei- en Waterwerken, is uitgegroeid tot een wereldspeler, met vestigingen in Woerdense Verlaat en Zaltbommel. Het wordt gerund door de zonen van het paar. De bruid was tot haar huwelijk huisnaaister en hulp in de huishouding. ,,Kleding maken deed ik zo graag.’’ Tot haar 80ste heeft ze gevolleybald, maar omdat haar man slecht ter been is, is ze daarmee gestopt. Ze is zijn mantelzorger.

Lech Wałesa

Samen hebben ze zich jaren geleden gestort op hulp aan Polen. ,,We zijn 90 keer op eigen houtje naar Polen gereden met hulpgoederen.'' Daarnaast regelden ze transporten.

Dat ze in de jaren 80 Lech Wałesa hebben ontmoet, vinden ze een hoogtepunt. ,,We hebben gewoon bij zijn huis aangebeld'', zegt de bruidegom. Vooral de bruid spreekt een aardig mondje Pools. Waar ze kan wil ze helpen. ,,Er wordt hier nogal geklaagd'', vindt de bruidegom. ,,Maar echt, het is hier gewoon luilekkerland.''

Hun feest hebben ze inmiddels gevierd, met 75 man. ,,Alleen familie'', zegt de bruid. ,,We hebben 18 kleinkinderen en 18 achterkleinkinderen. Binnenkort komen er nog 2 bij.'' Dat maakt de groep al flink groot. Trots vertelt ze dat iedereen in de buurt woont en graag langskomt.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden